Reprezentantii Bisericii sustin ca 1 mil de romani refuza cardul de sanatate din motive religioase. Care este cifra oficiala

16-01-2015 19:55


A iesit un scandal urias, vineri, la dezbaterea pe tema introducerii cardurilor nationale de sanatate.

Mai multi preoti de la diverse manastiri, dar si reprezentantii unor asociatii religoase cer Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa gaseasca urgent o alternativa pentru miile de oameni care nici nu vor sa auda de un astfel de document electronic. Motivul invocat ar fi acela ca plasticul are cip si contravine astfel credintei si constiintei lor religioase.

Vineri a avut loc si o dezbatere pe aceasta tema. Din start majoritatea celor din sala au spus nu cardului si pretind ca aproape 1 milion de romani refuza documentul din motive personale, bine definite.

"Nu le primesc din motive religioase, abuz, dreptul la viata, deminitate. Dragostea cu sila nu se poate", a spus Radu Iacoboaie, de la Asociatia pentru Apararea Ortodoxiei.

Asa ca reprezentantii asociatiilor cer autoritatilor sanitare sa gaseasca urgent o alternativa pentru a nu fi lasati fara asistenta medicala cei care se opun cardului cu cip. O solicitare similara a fost exprimata inca din octombrie si de reprezentantii Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe.

"Sa fie o adeverinta, pentru ca 1 milion refuza. Se va trezi ministerul cu un milion de procese si sa nu platim CAS si sa mergem al privat", a spus Andrei Aldea, preot Manastirea Petru Voda.

Oficial cifra este mult mai mica, de aproximativ 3000 de persoane. Iata si solutia propusa.

"O solutie e adeverinta medicala, dar trebuie sa stie ca vor trebui sa faca drumuri la Casa de Sanatate, pentru ca vor fi valabile pe anumite perioada", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

In timp ce asociatiile religioase contesta cardul, exista un numar foarte mare de alti asigurati care nu au nici in prezent documentul.

Problema celor ramase nedistribuite a fost rezolvata. Cei 1 milion de asigurati isi pot ridica documentele de la Casele Judetene de Sanatate si tot acolo pot activa cardul.

Cardul National de Sanatate intra in vigoare din februarie, insa trei luni cele doua sisteme vor functiona in paralel cu cele doua sisteme, pana invata toata lumea sa foloseasca cardul.

VIDEO PROTVPLUS.RO