Un cult fantomă bagă zâzanie între creștini. Arhiepiscopia Sucevei amenință enoriașii că vor fi afurisiți dacă i se alătură
Situație inedită la Suceava: un preot ortodox a trecut, cu tot cu lăcășul de cult în care slujește, la o biserică din afara țării, mai precis a aderat la Mitropolia din Muntenegru.
Mai întâi, parohul și-a înregistrat oficial biserica și terenul acesteia pe numele lui. Iar acum câteva zile s-a autoexclus din Arhiepiscopie.
Vineri, la final de Liturghie, i-a înștiințat și pe enoriași de toate aceste schimbări. Superiorii săi spun că îl vor judeca și, cel mai probabil, acest preot va fi caterisit.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Cu o zi înainte, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a reacționat extrem de dur și i-a amenințat pe enoriașii care se vor alătura acestei noi structuri că vor fi afurisiți. Afurisenia este cea mai mare pedeapsă care poate fi aplicată unui credincios în creștinismul ortodox.
Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia arată că preotul sucevean a aderat la o grupare înființată de un alt preot, Emilian Prodan, caterisit în mod oficial, deci fără drept ”de a săvârși slujbe și de a purta ținută clericală”.
Pe de altă parte, ”Formațiunea religioasă Vicariatul Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru din România la care a aderat Emilian Prodan nu este recunoscută la nivel pan-ortodox, neavând succesiune apostolică, iar slujbele acestora sunt nule și fără folos”, mai spune Arhiepiscopia Sucevei. Altfel spus, un cult fantomă.
”Am venit să văd dacă mă trăznește”
Iar la final, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îi anunță pe cei care se alătură cultului fantomă, înființat de un preot caterisit, că vor fi afurisiți.
”Vă rugăm să rămâneți statornici în credința ortodoxă și să nu răspundeți chemării de a vă ruga împreună cu persoane caterisite. Conform canoanelor Sfinților Părinți, preotul sau credincioșii care participă la slujbe săvârșite de un preot necanonic sau caterisit acela să se afurisească și el”, a transmis Arhiepiscopia.
Cu toate acestea, Biserica Sfânta Treime din centrul Sucevei a fost vineri plină de credincioși, la slujba dedicată Sfinților Mihail și Gavriil. La final, preotul paroh i-a uluit pe enoriași cu anunțul făcut:
Preot: „A trebuit să fac cea mai grea alegere din viața mea!”
Reprezentanți ai Asociației Religioase a Mitropoliei Ortodoxe a Muntenegrului din România le-au spus, la rândul lor, credincioșilor că parohul li se alătură.
„Părintele, fiind nevoit să facă această trecere, sub ascultarea noastră, datorită situației tensionate”, au transmis aceștia.
Enoriaș: „Am venit să mă conving, dacă intru în biserică, dacă mă trăsnește, dacă mi se fura mașina sau mi se blochează cardul și văd că nu s-a întâmplat nimic”.
Preotul explică de ce își mută biserica la altă mitropolie
Tatăl preotului spune că a ridicat lăcașul de cult în 1997 cu banii lui și ai enoriașilor. Așa că, în urma cu mai mulți ani, după renovare, a trecut clădirea bisericii în acte pe numele fiului său.
Aurelian Sidoriuc, tatăl preotului: „Mi-am vândut toată averea de la părinții mei, de la socri. E făcut pe terenul meu, de la poartă și până la scări eu sunt proprietar”.
În urmă cu câteva luni, cei de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au făcut plângere penală când au aflat că biserica renovată este trecută în acte pe numele preotului din Suceava.
Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „A refuzat să treacă biserica în proprietatea parohiei…pașii aceștia conduc către caterisire săptămână viitoare”.
Poziția BOR în scandalul bisericii
Văzând că este la un pas să își piardă și slujba și biserica, preotul Viorel Sidoriuc s-a autoexclus din BOR, în urmă cu câteva zile. A transmis decizia în scris la Arhiepiscopie. Susține că n-a avut încotro.
Viorel Sidoriuc, preot paroh: „De câte ori am fost chemat la Arhiepiscopie mi s-au cerut bunurile”.
Reporter: „Adică biserica?”
Victor Sidoriuc: „Da. Mi s-a impus demisia din funcția de paroh”.
Patriarhia însă nu recunoaște asociația condusă de un fost preot, caterisit și afiliată Mitropoliei Muntenegrului.
Emilian Prodan, reprezentant al Mitropoliei Muntenegrului din România: „Noi nu am venit să ocupăm teritorii, suntem o biserică autonomă”.
Patriarhia Română însă, nu recunoaște asociația condusă de un fost preot al Bisericii Ortodoxe Române, între timp caterisit.