Satul din România în care timpul a stat în loc. Cât costă o noapte de cazare pentru turiști
Pajiștile pline de flori de la poalele colinelor împădurite sunt principalul punct de interes al turiștilor care ajung zilele acestea în satele Transilvaniei.
Luna mai - numită popular și Florar - este cea în care peisajele sunt inundate de culori vii, iar afluxul de vizitatori crește, astfel că la pensiuni cu greu se mai găsesc locuri.
Oamenii caută să se cazeze în zone cât mai izolate, unde se pot bucura de susurul izvoarelor și de verdele pădurii.
În satele Transilvanei, luna mai este una dintre cele mai aglomerate și, de regulă, rezervările sunt făcute chiar și cu un an înainte.
Turistă: „Verdeața este ceea ce îmi place foarte mult și îmi plac casele! Și cum e lemnul sculptat la porțile caselor, asta îmi place foarte mult. Rămânem la un picnic. E un picnic organizat, fiecare frumos, cu familia, ne bucuram de soare".
Satul din România în care timpul a stat în loc
Satele din județul Covasna păstreaza încă arhitectura traditională, iar porțile din lemn sculptat sunt emblematice pentru aceste locuri. În satul Cernat, timpul pare că a stat în loc. Gazdele cazează oaspeții în case tradiționale al căror interior e păstrat ca acum 100 de ani.
Turist: „E liniște, relaxare, aer, zgomotul apei. E ceva ce nici nu știu dacă se poate cumpăra cu bani".
Ilona Szocs, administratorul unei pensiuni: „În perioada aceasta avem foarte foarte mulți turiști. Sunt cei care iubesc natura, iubesc florile. Pentru că înfloresc pomii, pădurea are o culoare extraordinară, pajiștile sunt frumoase".
În urmă cu o jumătate de secol, în sat exista un dascăl pasionat de obiecte vechi. Acesta le-a adunat din gospodăriile țăranilor din zonă și așa a apărut Muzeul de etnografie Haszmann Pal - raiul colecționarilor de antichități.
Muzeul reunește nu mai puțin de 70.000 de exponate - de la diverse lăzi de zestre până la calești, mașini cu aburi sau pluguri.
Turist: „E destul de rar! Rar mai întâlnești toate adunate într-un singur loc”.
R: Ce vă impresionează cel mai mult?
Turist: „Ingeniozitatea oamenilor! Sunt niște idei care mă uimesc!"
R: Ce colecționați?
Turist: „Orice! Bani, sobe, fier de călcat, mașini”.
R: Și unde le țineți?
Turist: „Unde pot".
Prețurile pentru o noapte de cazare în zonă pornesc de la 120 de lei, în casă traditională, și pot ajunge până la 450 de lei, în cazul conacelor restaurate, care le-au aparținut grofilor.