Muncitorii care lucrau la autostrada Sebes-Turda au facut o mare descoperire. Lucrarile au fost oprite imediat
Un sat vechi de sapte mii de ani a fost descoperit de arheologi in judetul Alba, pe traseul viitoarei autostrazi Sebes-Turda.
Asezarea de pe malul Muresului, cu zeci de locuinte, scoate la iveala amanunte despre viata oamenilor care au trait in perioada Neoliticului timpuriu.
Sapaturile in situl de la Limba, in apropiere de Alba Iulia, au inceput in luna februarie. Pana acum, arheologii au scos la lumina zeci de case care au rezistat in ciuda trecerii timpului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conferentiar universitar Marius Ciuta, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu: "Au fost descoperite o serie intreaga de locuinte de suprafata, bordeie, depuneri cu caracter ritual, gropi specifice oricarui sat de acum 7000 de ani."
Specialistii nu s-au oprit aici si au analizat fiecare obiect gasit si au tras deja cateve concluzii referitoare la stramosii nostri.
"Se ocupau cu cultivarea primitiva a plantelor. Cresteau animale domestice in special oi, capre si vite de talie mare."
In zona a mai fost descoperit si un cimitir cu sase morminte vechi de peste trei mii de ani. In unul dintre ele au dat si peste un schelet de aproximativ 30 de centimetri.
Mii de artefacte din os, piatra, corn sau ceramica pictata au fost duse la muzeul din Sebes pentru a fi analizate si restaurate.
Viata spirituala a celor care au trait acum mai bine de sapte milenii era extrem de interesanta, fapt dovedit de cele peste 200 de artefacte care infatiseaza idoli si statuete. Cercetarile arheologice se vor incheia in luna iulie.