Șase nigerieni, arestați în Brașov. Cum au înșelat persoane dornice de relații amoroase pe internet
Şase cetăţeni nigerieni au fost arestaţi, în baza unor decizii emise de Tribunalul Braşov, pentru că ar fi înşelat mai multe persoane, prin metoda "scrisoarea nigeriană".
Informația a fost transmisă într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, citat de Agerpres.
Din referatul anchetatorilor a rezultat faptul că mai multe persoane au depus sume mari de bani în conturile ce le-au fost indicate sub diferite pretexte. Ele au fost victimele infracţiunii de înşelăciune prin metoda "scrisoarea nigeriană", "una dintre cele mai frecvente înşelătorii comise prin intermediul internetului".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceasta "se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă".
"Datorită avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă scrisorile nigeriene au devenit tot mai sofisticate, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate precum WhatsApp şi Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor. Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele "conducte"), folosindu-se diferite justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final", se arată în comunicat.
Cercetările în dosar sunt efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.
În dosar sunt vizate şapte persoane, dintre care şase cetăţeni nigerieni, cu privire la infracţiunile de înşelăciune şi spălarea banilor.
"Şase inculpaţi, aflaţi în stare de reţinere, au fost prezentaţi, cu propunere de arestare preventivă, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, care a admis propunerea procurorilor", a precizat, în comunicatul citat, Adrian Aldea, procuror-şef secţie urmărire penală, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.