Sarah si Deborah Nemtanu, "surorile Williams ale viorii", sustin un concert de exceptie la Festivalul Enescu

Ultima actualizare: 14-09-2015 07:08

Au sange 100% romanesc, dar au venit la noi ca invitate printre cei mai mari muzicieni ai lumii. Sarah si Deborah Nemtanu sunt primele violoniste ale Frantei, "surorile Williams ale viorii", dupa cum le-a numit "Le Figaro".

Au mostenit pasiunea pentru vioara de la tatal lor, care le-a transmis si iubirea fata de Romania. Vineri seara canta pe scena Ateneului, in cadrul Festivalului George Enescu.

Pe Sarah si Deborah Nemtanu le-am gasit repetand pentru primul lor concert sustinut, impreuna, in Romania. Sarah are 34 de ani si inca de la 21 de ani a fost numita vioara I a Orchestrei Nationale a Frantei. Iar Deborah, cu doi ani mai mica, este vioara I a Orchestrei de Camera din Paris de 10 ani incoace.

Au cantat pe marile scene ale lumii, insa concertul de vineri seara va fi cu totul special.

Sarah Nemtanu, vioara I in Orchestra Nationala a Frantei: "Tot sangele este roman 100%, suntem doar nascute in Franta"

Deborah Nemtanu, vioara I in Orchestra de Camera din Paris: "Sunt atat de fericita ca voi canta aici. Este ceva sublim, o sala magnifica si acustica este perfecta"

Au inceput sa cante la vioara mai mult in joaca, dar au avut de la cine invata. Tatal lor, violonistul roman Vladimir Nemtanu, s-a stabilit in Franta dupa ce in 1979 a fost numit vioara I a Orchestrei din Bordeaux.

Deborah Nemtanu, vioara I in Orchestra de Camera din Paris: "80% din ceea ce am invatat este de la tatal meu, bineinteles ca apoi am lucrat si cu mari profesori francezi, dar baza a fost de la tatal meu, care a invatat-o aici cu Stefan Gheorghiu"

Dincolo de munca si talent, cel mai probabil, insa, traseul lor ar fi fost altul daca nu erau nascute si crescute in Franta.

Sarah Nemtanu, vioara I in Orchestra Nationala a Frantei: "Deby si eu am avut foarte multa bafta pentru ca ne-am nascut intr-o tara in care chestiile sunt...mai posibile"

O tara care, insa, ocupa doar jumatate din inima lor. Pentru tiganii romani din Franta, fetele au scandat chiar pe strazile Parisului.

Sarah Nemtanu, vioara I in Orchestra Nationala a Frantei: "Ceea ce nu imi place este cand lumea amesteca: in Franta romii sunt romani. Nu inteleg. Pentru ei, toti romanii fura"

De altfel, Sarah este pasionata de cultura romilor si are inregistrat un album cu influente tiganesti.


Tot Sarah a cantat si pe coloana sonora a filmului "Le concert", in regia lui Radu Mihaileanu.

Facebook: Deborah Nemtanu
Facebook: Sarah Nemtanu

Vineri seara, fetele vor fi in fruntea Orchestrei de Camera din Paris, alaturi de unul dintre cei mai cunoscuti dirijori englezi, Sir Roger Norrington.

Roger Norrington, dirijor: "Sunt doua surori violoniste fantastice, amandoua pur si simplu sclipitoare, au o tehnica extraordinara si un simt al muzicii, capacitatea de schimba sunetul notei in timp ce e cantata"

Concertul este programat la ora 22.30, la Ateneul Roman, in cadrul Festivalului Enescu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO