Fara adapost, flamanzi, dar cu afaceri de sute de mii de euro. Schema prin care statul a fost pacalit cu 5 milioane de euro

07-11-2014 19:15


Patru oameni ai strazii din Brasov s-au trezit ridicati de politie pentru evaziune fiscala.

Ei sunt, de fapt, doar pionii intr-o frauda uriasa, pusa la cale de renumiti oameni de afaceri, printre care si o directoare de banca, un fost angajat de la fisc si fratele unui fost europarlamentar.

Ca sa nu plateasca dari la stat, adevaratii patroni primeau facturi de la firme fantoma, inregistrate pe numele sarmanilor.

Procurorii au calculat ca numai in ultimul an, statul a fost pacalit in acest fel cu peste 5 milioane de euro.

De 14 ani, Adrian Banda traieste pe strazi. Doarme intr-un castel de jucarie din parc si mananca doar ce primeste de pomana. In urma cu doua zile s-a trezit dus la politie. Acolo a aflat ca are firma mare, cu mii de euro in cont.

Discutie reporter-Adrian Banda:

Adrian Banda: “-N-am stiut ca am firma, am firma pe numele meu”
Reporter: “-Si unde va adapostiti?”
Adrian Banda: “-Aici (n.r. in parc) fie vara, fie iarna, fie ploaie, ma bag aici”

Intreg mecanismul de frauda si spalare de bani a fost pus la cale de sotul unei grefiere de la Tribunalul Brasov. El racola sarmanii pe numele carora s-au deschis 19 firme fantoma.

Discutie reporter-Ciprian Bertescu:

Ciprian Bertescu: “-Firma... nu mai stiu cum ii zicea exact, sa fiu ca administrator”
Reporter: “-Adica ati fost mare patron”
Ciprian Bertescu: “-Aproximativ si puteam sa fac imputerniciri”
Reporter: “-Si ce v-au mai promis?”
Ciprian Bertescu: “-De promis, nu mi-au mai promis nimic”

Patronii care inregistrau cheltuielile fictive chiar faceau plati catre firmele oamenilor strazii. Banii erau preluati de capii retelei, cu complicitatea unei directoare de banca. Sefii gruparii isi pastrau intre 15 si 20 la suta din sumele incasate si dadeau restul patronilor evazionisti.

Firmele oamenilor strazii emiteau facturi pe sume uriase de care se foloseau alte zeci de firme reale din Brasov, care activau in toate domeniile: dezvoltari imobiliare, bunuri de larg consum, materiale de constructii sau hoteluri. Clienti pentru reteaua de evaziune fiscala gasea chiar fratele fostului europarlamentar Dragos David si inca doi inculpati, sustin anchetatorii.

“Suma de 5 milioane la semnatura. Am semnat de doua ori, am semnat o data si apoi a zis ca ma contacteaza el peste jumatate de luna”, a precizat Mihai Cojocariu.

Patronii au reusit sa scape de plata darilor la stat, care ar fi depasit 5 milioane de euro intr-un singur an.

VIDEO PROTVPLUS.RO