Operatiune fara precedent impotriva falsilor revolutionari. Principalul suspect: fostul secretar de stat Adrian Sanda
Procurorii Parchetului General au declansat miercuri o operatiune fara precedent impotriva falsilor revolutionari.
Aproape 300 de persoane sunt suspectate ca au primit ilegal certificate de luptatori, cu rol determinant in Revolutie. Singurul lor merit, sustin anchetatorii, nu este ca si-au riscat viata in decembrie '89, ci ca ar fi dat spaga. Principalul suspect in aceasta posibila frauda este chiar secretarul de stat care raspunde de revolutionari. Adrian Sanda a fost demis miercuri din functie de premierul Dacian Ciolos.
290 de indivizi s-ar fi imbogatit cu ajutorul certificatului de revolutionar pe care l-ar fi obtinut cu spaga in ultimii doi ani, spun anchetatorii. In 2014 in lege a fost introdusa o noua categorie de revolutionari, denumita "Luptator cu Rol Determinant". Documentul le ofera mai multe privilegii titularilor:
- nu platesc taxe si impozite la stat pe salariu, case si afaceri,
- primesc loc de veci cu titlu gratuit
- calatoresc oriunde fara sa plateasca vreun ban pe biletul de autobuz sau de tren,
- primesc 10.000 de mp de teren in extravilan si 500 de mp de teren in intravilan, pentru a-si face o casa, cu 20 de mii de euro, bani tot de la stat.
Si, suplimentar, cate 2000 de lei indemnizatie pe luna. Procurorii au calculat ca numai din aceasta suma statul ar fi pierdut 3 milioane si jumatate de euro.
Cel care ar fi permis ca certificatele de devolutionar care ofera atatea privilegii sa fie emise pe numele unor persoane care au privit evenimentele din decembrie 1989 la televizor, ar fi Adrian Sanda, seful secretariatului de stat pentru revolutionari. Lui Sanda i s-au alaturat si angajati din subordine, dar si alti membrii ai unor asociatii de revolutionari din tara.
Cea care se mira de acuzatii este chiar una dintre membrele comisiei speciale care a analizat si confirmat oficial ca in orase ca Herculane, Buzau, Deva sau Targoviste s-a tras ca in Capitala sau la Timisoara, iar solicitantii sunt revolutionari autentici. Desi nu indeplineau nici pe departe conditiile legii.
Si, cum procurorii vorbesc despre acuzatii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic si cumparare de influenta, dar si fals in inscrisuri, au fost perchezitionate locuintele pretinsilor revolutionari, dar si sediul secretariatului de stat pentru revolutionari. Dupa perchezitii, suspectii au fost adusi la parchetul general pentru interogatorii.