Microbuz căzut în râul Bistrița: 9 morți și un supraviețuitor. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Accident devastator, petrecut miercuri noapte în judeţul Neamţ. Nouă oameni au murit, după ce microbuzul în care se aflau a căzut de pe un pod şi a plonjat într-un canal al răului Bistriţa.

Un singur bărbat, care se afla pe bancheta din faţă a maşini, a reuşit să se salveze.

Microbuzul nu era destinat transportului de persoane, iar pasagerii erau înghesuiţi în spate, pe nişte bănci improvizate.

O explozie la una dintre roți ar fi declanşat tragedia. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie, iar 35 de salvatori au intervenit.

Secvenţele derulate după producerea accidentului sunt cutremurătoare. 35 de militari de la ISU au muncit două ore ca să scoată din apa adâncă de câţiva metri microbuzul ticsit cu oameni.

Când s-a produs accidentul în vehicul erau 10 persoane. Şoferul şi alţi doi pasageri stăteau pe bancheta din cabina maşinii, iar ceilalţi îşi găsiseră loc pe nişte bănci din lemn improvizate în partea din spate, destinată transportului de marfă.

accident bistrita

În localitatea Viişoara din Neamţ, bărbatul de la volan, un tânăr de 25 de ani, nu a mai controlat vehiculul şi a plonjat în apă.

"A pierdut controlul direcţiei şi s-a izbit de acest cap de pod, după care a căzut în canalul collector. Se pare că e o problemă cu desprinderea unei roţi de la autospecială", a precizat Florentin Bracea, chestor direcția rutieră a IGPR.

Imediat după ce maşina a plonjat în apă, unul dintre pasageri, aflat pe bancheta din faţă, a reuşit să iasă din vehicul şi a înotat până la mal. Din păcate, ceilalţi nu au reuşit să iasă pe uscat.

accident bistrita

Autorităţile au lansat planul roşu de intervenţie şi au sperat până în ultimul moment că îi vor putea salva.

Iniţial, şapte persoane au fost găsite în maşină, iar alte două erau dispărute în apele Bistriţei. S-a intervenit cu două echipaje SMURD, o autospecială pentru victime multiple, o barcă de salvare şi un echipaj de scafandri de la ISU Bacău.

CITIȚI ȘI: 

- Autoutilitara căzută în Bistriţa avea doar trei scaune omologate, în faţă

-► Mărturia singurului supraviețuitor al tragicului accident din Neamț. ”Toți au murit? Toți?”

-► Toți muncitorii implicați în accidentul din Neamț erau angajați ”la negru”

Dimineaţa, pe lumină, la zece ore de la accident, a venit verdictul tragic.

accident bistrita

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț: - Pentru 9 din cele 10 persoane nu a mai fost nicio şansă. Tragedia este foarte mare.

Reporter: - De unde se întorceau?

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț: - Adad, Alba Iulia. Erau muncitori forestieri la plantaţii.

Reporter: - Cui aparţinea maşina?

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț: - Unei persoane fizice. Nu era firmă şi nu era autorizată pentru transport persoane. Era pentru transport marfă.

accident bistrita

Trupurile victimelor au fost recuperate din apă de militarii de la ISU.

Este vorba de 9 bărbaţi de până în 45 de ani, dintre care cel mai tânăr avea doar 17 ani. Se îndreptau cu toţii spre casă ca să petreacă Paştele alături de familie. Împreună cu ei, într-un alt microbuz, erau şi alţi colegi. Ei au fost cei care au sunat la 112.

Ioan Stan, apropiat al șoferului: - Băieţii lucrau la Arad, la pădure, la împădurit. Veneau acasă pentru Paşti.

Reporter: - Maşina era modificată?

Ioan Stan, apropiat al șoferului: - Nu ştiu, era de 6 locuri şi marfa.

"Au fost două autoutilitare. Aşa am reuşit să identificăm victimile din autoutilitara care a căzut în apă. Am luat legătura cu toţi primarii de unde sunt victimele. Au identificat familiile şi fac anchete sociale şi vor fi ajutate", a explicat Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț.

Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că tragedia a fost cel mai probabil declanşată de o explozie produsă la una dintre roţile microbuzului.

Sigurul supravieţuitor al accidentului este un tânăr de 22 de ani, care este interntat în stare stabilă la spitalul din Piatra Neamţ. Bărbatul este în stare de şoc.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO