Șapte indivizi sunt acuzați că au păcălit-o pe o femeie de 77 de ani din București să le dea 132.000 de euro. Cum au reușit
Șapte indivizi sunt acuzați că au păcălit-o pe o femeie de 77 de ani din București să le dea 132.000 de euro.
Femeia nu avea copii și tocmai vânduse o casă. Se pare că suspecții au primit de la cineva această informație, au pretins că sunt călugări și au convins-o pe bătrână să doneze bani pentru construirea unei case de copii. Patru dintre ei erau închiși la Penitenciarul din Iași și au pus totul la cale prin telefon. Complicii aflați în libertate au colectat o parte din bani.
Grupul infracțional a avut nevoie de doar o lună ca să câștige încrederea bătrânei și să stoarcă de la ea nu mai puțin de 132.000 de euro, fie prin transferuri bancare, fie bani gheață dați de bunăvoie de femeie.
Pentru că metoda „Accidentul" nu mai prinde așa ușor la victime, câțiva pușcăriași din Iași au sunat-o pe bătrână și s-au dat drept călugări care strâng bani pentru cămine de copii și aziluri de bătrâni. Cu alte cuvinte, au ales exact acele subiecte care emoționează cel mai mult un om singur și vulnerabil, cum e această femeie în vârstă. Odată încrederea câștigată, pușcăriașii trimiteau complicii aflați în libertate să ia banii sau să aranjeze transferurile bancare și să colecteze banii gheață.
Daniel Marian Blasciuc este cel care a mers la începutul acestui an acasă la bătrână, ca să ridice o parte din bani. Tânărul este recidivist. La 17 ani a fost încarcerat pentru că și-a ucis bunicul.
Între timp, a fost eliberat. Împreună cu fratele său și un al treilea bărbat au intrat în legătură cu patru deținuți închiși în Penitenciarul din Iași. Cel mai probabil știau că bătrâna locuiește singură într-un apartament din Sectorul 3 al Capitalei.
În plus, ar fi aflat că vânduse recent o proprietate și că nu are copii.
Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: „Femeia a început să vireze în mod repetat diverse sume de bani. La un moment dat, a constatat faptul că aceste cereri nu se mai terminau. Bărbații pretindeau că ar fi călugări de la o mănăstire din nordul Moldovei."
Polițiștii au reușit să recupereze 14.000 de euro și au pus sechestru pe alți 38.000 de euro, aflați în contul unuia dintre suspecți. Doi dintre ei au fost reținuți în urma unor percheziții.
Planul a fost pus la cale chiar de cei aflați în spatele gratiilor. Unii sunt închiși pentru omor, alții pentru înșelăciuni. Ovidiu Rusu, poreclit în închisoare Magistratul, este unul dintre ei. În trecut, ar mai fi înșelat oameni în același mod, tot din spatele gratiilor.
Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Pentitenciarului Iași: „La nivelul penitenciarului se iau o serie de masuri precum întocmirea unui raport de incident, se notifica judecătorul de supraveghere și după cum spuneam se notifica organele judiciare competente."
Daca vor fi găsiți vinovați și pentru aceasta înșelăciune, cei încarcerați ar putea primi câțiva ani în plus la pedeapsa. Iar cei aflați în libertate ar putea s-o piardă.