Salvarea complicată a turistului căzut la cetatea Șoimoș în timp ce-și făcea selfie
Dorinţa de a-şi face un selfie artistic i-a adus numai necazuri unui turist imprudent, în vârstă de 45 ani.
El s-a urcat vineri seară pe unul dintre cele mai înalte ziduri ale cetăţii Șoimoș din județul Arad şi când a vrut să facă un salt să schimbe cadrul, a călcat strâmb şi a căzut. A suferit o fractură deschisă la picior şi a rămas suspendat la câţiva metri deasupra solului, pe nişte ruine. Cu mare greutate a fost coborât de salvatori pe targă, cu ajutorul unor frânghii. Apoi a fost operat de urgenţă.
Bărbatul a vizitat cetatea Șoimoș din judeţul Arad împreună cu un prieten. Încântat probabil de peisajul ce i se întindea în faţa ochilor, turistul a ţinut morţiş să-şi facă un selfie. În jurul orei 18:00, a decis să se caţere pe unul dintre cele mai înalte ziduri din cetate, pentru fotografia perfectă. Când a vrut să sară pe un alt zid, pentru a schimba cadrul, omul a călcat strâmb, şi-a pierdut echilibrul şi s-a prăbuşit pe ruinele de dedesubt. Amicul său a sunat disperat la 112.
George Pleșca, ISU Arad: "În prima parte a intervenţiei a ajuns un echipaj SMURD. Aceştia, după o urcare de 45 de minute, au ajuns la victimă, au constatat că are fractură deschisă şi i-au acordat ajutor medical. Au fost căutate mai multe variante pentru a putea fi coborâtă victima."
Rănitul a rămas suspendat la câţiva metri distanţă de sol. Misiunea salvatorilor a fost una dificilă.
Mihai Besesek, Salvamont Salvaspeo Arad: "Cel mai complicat a fost imobilizarea victimei şi coborârea ei de pe zidurile cetăţii de la o înălţime de aproximativ 15 metri. Nu aveam de ce lega corzile, au început să cadă bolovani, locul îngust. Toată operaţiune s-a făcut la lumina lanternelor, dar într-un final am reuşit să-l coborâm la baza peretelui."
Salvatorii s-au chinuit aproape 4 ore să aducă victima în siguranţă, la sol. Intrase în hipotermie şi avea o fractură gravă la un picior.
Simina Roz, purtător de cuvânt Spitalul Județean Arad: "Pacientul este acum în stare stabilă. Azi-noapte a fost operat după ce a ajuns la urgenţe cu fractură deschisă la gambă, iar medicii au decis să-l mai ţină sub observaţie medicală."
Cetatea poate fi vizitată oricând, pentru că este deschisă non-stop. Salvatorii spun că, din păcate, sunt mulţi turişti care se urcă pe ziduri, special pentru a face fotografii şi astfel ajung să se rănească.
Autorităţile spun că această modă a selfie-urilor periculoase nu poate fi oprită.
Anul trecut, doi tineri din Focşani s-au cocoţat pe un tren de marfă, care era oprit pe șine, pentru a-şi face un selfie. Ambii au murit electrocutaţi.
În ultimii 6 ani, în întreaga lume, 259 de oameni au decedat în timp ce îşi făceau poze cu telefonul mobil, susţine Institutului Indian de Ştiinţe Medicale.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!