Salvamontiştii, despre avalanşa din Cheile Tişiţei: Un eveniment atipic într-o zonă împădurită
Salvamontiştii apreciază că avalanşa produsă sâmbătă în Cheile Tişiţei şi soldată cu moartea unei femei, a fost un eveniment atipic, produs la o altitudine joasă, într-o zonă împădurită, în condiţiile unui strat de zăpadă de 10 - 15 centimetri.
Ei mai spun că două femei au fost prinse de avalanşă, însă una dintre ele a fost recuperată imediat, fără a suferi tramatisme.
"Evenimentul este unul atipic, fiind produs la o altitudine joasă (aprox. 600 m), într-o zonă împădurită, cu un strat de zăpadă de 10-15 cm. Alunecarea s-a declanşat în zona superioară a versantului şi a continuat până la baza văii antrenând un strat mic de zăpadă, arbori, vegetaţie şi pietre. Cauzele sunt multiple şi nu ne putem pronunţa cu certitudine asupra acestora. Suprafaţa conului de avalanşă a fost apreciat la câţiva de zeci de metri pătraţi", scriu salvamontiştii, oferind şi detalii cu privire la inteRvenţia de sâmbătă, pentru recuperarea femeii prinse în avalanşă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ei relatează că la ora 11:45 a fost primit un apel prin Serviciul 112 care semnala producerea unei avalanşe cu victime în zona Cheile Tişiţei.
Fiind o zi de weekend în zonă se afla o echipă de salvatori montani ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Vrancea ce efectua o patrulare de rutină, iar doi salvatori se aflau cu grupul surprins de avalanşă şi au demarat imediat procedurile specifice de salvare.
"O primă victimă a fost proiectată în albia Tişiţei fiind imediat recuperată de unul dintre salvatori, fără a prezenta traumatisme. A doua victimă s-a aflat sub un strat gros de zăpadă tot în albia râului şi a fost găsită după mai bine de o oră de căutări. Pentru aceasta nu s-a mai putut face nimic. Acţiunea a fost sprijinită de forţe ale ISU Vrancea, Jandarmeria Montană Lepşa şi un echipaj SMURD", povestesc salvatorii montani.
Au existat însă şi voci care au pus avalanşa pe seama celor două cutremure care au afectat sâmbătă zona Vrancea, unul cu magnitudine 3,7, produs la ora 1:22, la 117,9 kilometri adâncime şi un altul, de magnitudine 2,7, produs la ora 9:01, la 88 de kilometri adâncime.
Rezervaţia Cheile Tişiţei este cel mai vizitat obiectiv turistic din Vrancea, cu peste 5000 de turişti în weekendurile de vară. Traseul turistic este un fost drum forestier dezafectat după inundaţiile din 2005. Acesta porneşte din localitatea Lepşa la 595 metri altitudine, are o lungime de 7 km, o diferenţă de nivel de 150 metri, se parcurge în 2-3 ore şi este considerat un traseu uşor.
Sursa: News.ro
Etichete: turisti, avalansa, vrancea, cheile tisitei,
Dată publicare:
04-03-2018 08:25