Salariații care au mai multe contracte de muncă pot obține ziua liberă pentru autorecenzare de la fiecare angajator
Angajații care au efectuat autorecenzarea și/sau au efectuat acest lucru pentru alte persoane au dreptul să solicite tot atâtea libere câte contracte de muncă au.
Angajatorii ar trebui să evite să le ceară angajaților care solicită liberul pentru autorecenzare dovezi că nu au beneficiat deja de ziua respectivă la alt angajator - pentru că nu au nicio prevedere care să le ofere această prerogativă, potrivit avocatnet.ro.
Așadar, ziua liberă pentru autorecenzare se acordă pentru fiecare contract de muncă în parte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru acest lucru, există două scenarii posibile: una în care salariatul are două sau mai multe contracte de muncă încheiate cu același angajator și cea în care contractele de muncă sunt încheiate cu angajatori diferiți.
Așadar, angajatorii nu au dreptul de a le solicita angajaților care le cer ziua liberă pentru autorecenzare să prezinte dovezi că nu au beneficiat deja de ziua respectivă la alt angajator, mai scrie sursa citată.
A. Astfel, dreptul se acordă, dacă este solicitat, pentru fiecare raport de muncă încheiat, iar la această concluzie ajungem potrivit următoarelor dispoziții:
1. Codul Muncii recunoaște oricărei persoane dreptul de a munci, la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă.
2. Fiecare contract de muncă încheiat dă naștere unor drepturi și obligații, fiind un raport juridic distinct, cu excepția situațiilor în care, prin acte normative cu caracter special, sunt prevăzute condiții și/sau limitări. De exemplu, tichetele de masă pot fi acordate exclusiv de către angajatorul la care, potrivit propriei opțiuni, salariatul consideră (și declară) că are funcția de bază.
3. În cazul în care un salariat are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori, niciunul dintre aceștia nu i-ar putea solicita detalii cu privire la numărul contractelor, timpul de muncă sau salariu.
Dacă un salariat care are încheiate două sau mai multe contracte cu doi sau mai mulți angajatori solicită ziua liberă de la fiecare, niciun angajator nu i-ar putea solicita să declare dacă a beneficiat, în baza unui alt raport de muncă, de același drept.
Alte situații prevăzute
B. În cazul în care contractele de muncă sunt încheiate cu același angajator, potrivit art. 49 alin (1) din OUG 19/2020, salariatul poate beneficia de o zi liberă, deci textul nu se referă la numărul de ore prevăzut în contract, ci la o zi.
În toate situațiile în care contractul de muncă prevede o repartizare uniformă a timpului de muncă avem în vedere numărul de ore stabilit pe zi, însă cu siguranță vor exista situații în care repartizarea timpului de muncă este în ore/săptămână ori ore/lună, iar acestea nu au fost prevăzute distinct de în actul normativ.
C. O altă situație pentru care legiuitorul nu a stabilit concret o procedură este cea în care, în perioada de 12 luni, calculată de la data realizării cu succes a autorecenzării, o persoană va încheia contracte de muncă succesive cu mai mulți angajatori - schimbarea angajatorului, mai exact.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Sursa: avocatnet.ro
Etichete: recensamant, autorecenzare, zile libere 2022,
Dată publicare:
08-07-2022 10:16