Sala Palatului, de la ”va fi renovată cu 40 de milioane de euro” în 2017, la ”soluția nu e viabilă” în 2018

Ultimul update: Vineri 27 Iulie 2018 20:41
Data publicarii: Vineri 27 Iulie 2018 19:33
Categorie: Actualitate

Bătrâna Sală a Palatului din București se află într-o situație incredibilă.

Ministerul Culturii se lăuda anul trecut că va fi renovată cu 40 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, astfel încât Festivalul George Enescu să fie organizat în condiții propice, dar acum spune că soluția nu este viabilă.

Guvernul trecuse în urmă cu patru luni Sala Palatului de la RAAPPS la Ministerul Culturii tocmai pentru a realiza acest proiect. Acum a dat o altă ordonanță prin care Sala Palatului se întoarce de unde a plecat cu aceleași probleme.

Lucian Romașcanu, fostul ministru al Culturii: "Avem un acord preliminar pentru aproximativ 40 de milioane de euro pentru Sala Palatului. Sunt şanse de 100% ca următorul Festival Enescu să se desfăşoare într-o Sală a Palatului pe interior renovată, cu acustica, cu tot ce trebuie".

Anunţul era făcut în octombrie 2017 de ministrul Culturii de atunci, Lucian Romașcanu. La finalul anului trecut, Guvernul Tudose aproba proiectul, iar Sala Palatului era trecută de la RAAPPS la Ministerul Culturii. În martie 2018, Guvernul Dăncilă aprobă metodologia prin care proiectul putea fi demarat. Acum, însă, acelaşi executiv a returnat prin OUG Sala Palatului RAAPPS-ului.

Conform OUG 70/2018, măsurile privind Sala Palatului nu au fost puse în aplicare, "întrucât soluţia avută în vedere s-a dovedit a fi neviabilă, motiv pentru care imobilul Sala Palatului nu a fost efectiv preluat în administrare de către Ministerul Culturii".

Am încercat să obţinem explicaţii de la ministrul Culturii, George Ivaşcu.

Secretariatul Ministerului Culturii, prin telefon: "Să ştiţi că domnul ministru este în întrevederi legate de rectificarea bugetară şi răspunsul la solicitarea dumneavoastră îl veţi primi în timp util. Pe viitor vă rog să transmiteţi orice solicitare de interviu cu câteva zile înainte pentru că agenda dumnealui este foarte încărcată."
Reporter: "Păi încercăm de câteva luni să facem un interviu şi nu ne răspunde niciodată."
Secretariat: "Încercaţi pe mail".

Pe mail, ministerul ne-a transmis: "Cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei nu a fost semnat niciun acord de împrumut sau accesare de fonduri, ci au avut loc discuţii de principiu. Decizia ca Sala Palatului să rămână la RAAPPS a fost una de oportunitate a Guvernului României."

Sala Palatului rămâne singură sala de concerte a Capitalei, în ciuda faptului că numeroşi artişti internaţionali s-au plâns ani la rând de acustica acestui spaţiu, iar cel mai important festival de muzică pe care îl organizează ţara noastră, Festivalul George Enescu va avea loc din nou la anul, probabil în aceleaşi condiţii.

Iar ediţia din 2019 a Festivalului Enescu va fi deschisă de cea mai mare orchestra a lumii, Filarmonica din Berlin.

Orchestra a venit pentru prima dată la noi în 2015, după 18 ani de negocieri. Iar atunci, renumitul Ioan Holender, fost director al Operei din Viena, a anunţat că pleacă după 7 ediţii de la conducerea Festivalului Enescu pentru că autorităţile nu au fost în stare să construiască o sală de concerte.

Ioan Holender: "Îmi pare rău că mă despart de dumneavoastră în această sală de congrese şi de partid. N-au făcut nici măcar un proiect al unei săli de concerte demnă şi decentă de cultura acestei ţări".

Actorul George Ivaşcu este ministrul Culturii din ianuarie 2018. În tot acest timp, a ieşit în evidenţă după ce România a cerut retragerea dosarului Roşia Montana de la Unesco, dar şi prin faptul că nu a reuşit să organizeze la timp concursuri pentru alocarea fondurilor privind Centenarul, anunţând că sărbătorirea Centenarului va fi prelungită până în 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Patru mii de oameni au cântat și au dansat la spectacolul Mamma Mia, la Sala Palatului
Patru mii de oameni au cântat și au dansat la spectacolul Mamma Mia, la Sala Palatului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cutremur 2018
Românii nu știu cum să reacționeze în caz de cutremur: „Tocul ușii și cam atât”
Vânzările de apartamente au scăzut drastic în această toamnă. Topul pe județe
Pesta porcină africană a ajuns în judeţul Teleorman. Ce vor face autorităţile
Cu 7 luni înaintea summit-ului UE, Sibiul nu are un aeroport sau un spital modern
Prima autostradă urbană, "aproape gata", cu o întârziere de 2 ani. IMAGINI EXCLUSIVE
Dialogul în engleză Dăncilă - Erdogan. Turcii au publicat imaginile cu sunet, România fără
caz femeie inec
Mister în cazul bărbatului care a lăsat o femeie să se înece. Ce avea în geantă
Testul împotriva pestei-porcine: porcii-santinelă trebuie să supraviețuiască 45 de zile
Seism 2018, ziua a 4-a. Cel mai greu test pentru echipele de intervenție
Fenomen neașteptat în Ploiești. Ce au observat trecătorii pe Bulevardul Castanilor
Bărbat prins cu o căruţă cu 5.000 de pachete de ţigări. Explicaţia bizară pe care a dat-o
Şofer român, oprit pentru că avea permis de conducere dintr-o ţară africană. Ce ascundea