Dacă sunteţi posesorul unui cont de social media, nu există să nu fi văzut, măcar o dată, un "repost" al unui citat sau video, din Sadhguru.

Dar, pentru cei care nu sunt fani internet, aflaţi că acest domn este cel mai urmărit maestru-yoghin din lume, cu 2,2 miliarde de vizualizări pe reţelele de socializare, doar în ultimul an. Liderul spiritual indian se afla joi, la Bucureşti, în călătoria sa ce are ca scop salvarea solului planetei.

Andreea Esca: Este prima dată când stau de vorbă cu un guru. Așa că, aș dori să vă întreb, ce este definiția unui ,,guru"?

Sadhguru: ,,Gu" înseamnă întuneric, iar ,,ru" este cineva care înlătură întunericul! Dacă eşti pe o stradă întunecoasă și ai o lanternă în mână, acesta este gurul tău în acel moment. Dacă cineva te face să vezi ceva ce tu nu poți vedea, acesta este guru tău.”

Sadhguru parcurge cu motocicleta 30 de mii de km, din Londra până în sudul Indiei, timp de 100 de zile, ca să facă oamenii să înţeleagă că oricâtă bogăţie, educaţie şi bani avem, copiii noştri pot trăi bine doar dacă refacem solul şi apa. Ne mirăm că mâncăm fructe şi legume, dar nu mai suntem sănătoşi că bunicii noştrii? Sadghuru ne explică simplu că am stricat pământul, astfel încât ce conţinea o portocală în 1920, conţin acum 8 portocale, din cauza solului care nu este hrănit cu suficienţi nutrienţi organici, cum ar fi resturi de plante şi bălegar.

Ce ne împiedică să facem acest act de suicidere? Este timpul să aducem puțină lumină și să înțelegem că solul este o entitate vie și că noi putem trăi doar dacă el trăiește.


Iar pentru a putea mişca lucrurile cu adevărat, vocea noastră contează.

Sadhguru: „Într-o democrație, oamenii sunt adevărata autoritate. Oamenii trebuie să înceapă să vorbească despre acest subiect. Noi, oamenii, suntem autoritățile, de fapt. Noi ne alegem conducătorii, ei pot fi buni sau nu, dar în afara votului există ceea ce se numește voce democratică. Trebuie să vă folosiți vocea. Trebuie să vă folosiți votul.”

Andreea Esca: Oamenii trebuie să ceară ce își doresc de la autorități?

Sadhguru: „Oamenii nu au cerut niciodată ceva pe termen lung, ei vor punctual, cum ar fi 1% scăderea impozitului, să scadă prețul benzinei.”

Andreea Esca: Planuri pe termen scurt!

Sadhguru: „Da, planuri pe termen scurt . Cine ar dori să se înhame la planuri pe 15-20 de ani.”

 

Ce altceva mai cer oamenii, de această dată, de la viaţă? Să fie fericiţi! Iar reţeta lui Sadhguru este aparent simplă: să râzi !

„Tu și toți telespectatorii voştri ar trebui să faceți acest lucru. Mâine dimineață, dacă vă treziți, verificați dacă sunteți în viață. Dacă este așa, zâmbiți! Nu este un lucru mic! Aceasta este cel mai important lucru, toate celelalte sunt pe planul doi: familia, profesia. Orice se află pe planul doi. Toate acestea sunt importante doar dacă eşti în viață. Apoi, te uiți la ceas și vezi că e prânz și spui: sunt tot în viața!”

Andreea Esca: Ar trebui să fiu fericit!

Sadhguru: „Și încă un zâmbet! Iar dacă este cineva alături, zâmbeşte-le, și dacă eşti singur, zâmbește doar pentru că eşti în viață!”


Sadhguru spune ce-și doresc femeile


Şi acum întrebarea de pe buzele tuturor: ce-şi doresc femeile?

Sadhguru: „Un bărbat ascultător, şi nu găsesc, şi atunci când găsesc, şi sunt prea ascultători, nu li se mai par destul de bărbaţi şi sunt iar dezamăgite. Aşa că trebuie să înţelegi că de fapt, toată lumea îşi doreşte de la viaţă să fie plăcută şi profundă.”

Dar cum să dureze dragostea într-un cuplu până la adânci bătrâneţi, ca în cărţile copilăriei noastre?

Sadhguru: „Păi, cărţile acestea au fost scrise de nişte naivi care, de fapt, nu au fost niciodată fericiţi în viaţa lor...
De fapt, dacă tu nu eşti fericit, şi aştepţi să îţi aducă altcineva fericirea, o să fii în continuare nefericit, iar dacă tu eşti fericit, o să împărtăşeşti asta cu cel de alături. Fericirea se multiplică. Iar dacă o persoană este nefericită şi aşteaptă de la o altă nefericită, să îl facă fericit, nu se poate. Doar se va multiplica nefericirea.”

Sadhguru se afla în aceste momente la Arenele Romane, din Bucureşti, unde a fost întâmpinat de peste 7000 de persoane, pregătite să înveţe cât mai mult din înţelepciunea maestrului yoghin.