S-au redeschis spitalele modulare din Pipera și Lețcani. Sunt aduși pacienții cu necesar de oxigen

×
Codul embed a fost copiat

Sub presiunea exploziei de cazuri Covid-19, autorităţile au redeschis două spitale modulare, unul în Capitală şi altul în Iaşi.

Marți seară, la spitalul modular din Pipera au fost duşi şi primii pacienți infectați cu Sars-COV-2, după ce au fost deja evaluaţi în alte unităţi medicale. Și la spitalul modular de la Lețcani, care a funcționat doar în primul val al pandemiei, au ajuns pacienți din spitalele din Iași.

Închis în urmă cu 9 luni, din diverse probleme tehnice, spitalul modular de la Lețcani a fost redeschis în noaptea de marți spre miercuri.

Marius Voicescu DSP Iași: „S-au internat primii 10 pacienţi cu nevoi mici şi medii de oxigen.”

Pacienţi au fost transferaţi de la spitalul Sf Spiridon şi cel de Boli Infecţioase. Alţi zeci de pacienţi aşteaptă să se elibereze un pat, ca să poată fi trataţi şi transferaţi într-o secţie Covid. Mai bine de jumătate dintre ei au nevoie de Terapie Intensivă.

Dr Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iași: „În spitalele ieşene nu sunt nici pentru pacienţii care necesită oxigen, nici pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă. Avem pacienţi pe tărgi şi avem pacienţi pe scaune.”

Tot la Lețcani, de miercuri, ar fi trebuit să fie disponibile şi șase paturi de terapie intensivă.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: „Capacitatea maximă e de 48 de paturi, dar vom începe prudent, în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, cu câte șase paturi, 12, cum am făcut, de altfel, şi în valul anterior. Între timp, trebuie să mai căpătăm personal. Paturile se pot umple foarte repede.”

Spitalul a funcţionat mai puţin de 3 luni de zile, în primul val al pandemiei, iar investiţia în unitatea modulara s-a ridicat la 13 milioane de euro, bani publici.

Și la spitalul modular din Pipera au sosit, marți seară, primii pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, asta după ce oficialităţile au promis, încă de ieri, ca spitalul va deveni funcţional. Potrivit ministrului interimar al sănătăţii, aici vor fi internaţi doar pacienţi care au fost deja evaluaţi medical.

Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății: „Ei vin în momentul în care noi ştim că au nevoie de internare, în sensul în care au nevoie de oxigen. Spitalul, în principal se bazează pe această formă necesară cu oxigen".

Locaţia va putea primi, pentru început, 100 de pacienţi, iar, în următoarele două săptămâni, autorităţile speră că vor fi peste 370 de paturi cu oxigen pentru bolnavii COVID.

Citește și...
Aproximativ 100 de persoane vor putea fi îngrijite la spitalul modular Pipera, de marți
Aproximativ 100 de persoane vor putea fi îngrijite la spitalul modular Pipera, de marți

Florin Cîțu, premierul demis al României, a afirmat că, de marți, spitalul modular din Pipera își va putea primi pacienţi cu patologia Covid-19.

Un spital modular ATI a fost construit în doar 6 luni de Asociația
Un spital modular ATI a fost construit în doar 6 luni de Asociația "Dăruiește Viață", la Piatra Neamț

Un spital modular ATI a fost construit în doar șase luni de Asociația "Dăruiește Viață", la Piatra Neamț, după ce secția de terapie intensivă a fost mistuită de flăcări anul trecut.

Epopeea spitalului modular de la Lețcani. Din cele 250 de paturi prevăzute, jumătate nu au loc înăuntru
Epopeea spitalului modular de la Lețcani. Din cele 250 de paturi prevăzute, jumătate nu au loc înăuntru

PANDEMIA PARALALEĂ, partea a II-a. Contractul spitalul modular de la Leţcani a fost atribuit unei firme din Turcia, care semnează actele printr-un intermediar, cetăţean moldovean.

Recomandări
Consiliul UE a aprobat plafonul de preț pentru produsele petroliere rusești
Consiliul UE a aprobat plafonul de preț pentru produsele petroliere rusești

Consiliul Uniunii Europene a aprobat oficial decizia de a introduce, împreună cu G7, un plafon de preț pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare de 100 de dolari pentru motorină, se arată într-un comunicat al instituției. 

Cod galben și portocaliu de ninsori pentru mai multe zone din țară. Până când este valabil și unde va fi viscol
Cod galben și portocaliu de ninsori pentru mai multe zone din țară. Până când este valabil și unde va fi viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ.

Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin
Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin

Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, conducătorul soldaților ucraineni din iulie 2021, este cel căruia i se atribuie strategiile militare de succes ale Ucrainei împotriva Rusiei.