S-au dublat punctele gastronomice unde se pot gusta delicatesele locale, în România. „Mâncarea atrage”
Numărul punctelor gastronomice din gospodăriile țărănești s-a dublat în perioada pandemiei. Este un rezultat direct al faptului că românii își petrec vacanțele mai mult în țară, și caută gustul autentic al produselor noastre tradiționale.
„Avem un tocan de oaie – rețetă tradițională – tradițională de la Novaci. Oaia să fie grasă, să aibă seu” explică un localnic.
Ciobanii din zona Novaciului au început să prindă gustul afacerilor și încep să deschidă bucătării particulare în propriile locuinţe. Nu se dau înapoi nici când aud că trebuie să urmeze niște cursuri, pentru a putea funcționa legal.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mitică Ciorogaru, localnic: „O să mergem și la cursuri, meniuri tradiționale, începând cu tocanul, că la noi asta e baza.”
Aron Șeandru, localnic: „Am făcut și cursurile, am făcut pastramă de oaie, produs montan. Să sperăm că în vară îi dăm drumul, încet încet.”
Dintre toți, cei mai cunoscuți sunt ciobanii de pe Transalpina care au transformat pe perioada verii stâna în popas pentru turiști. Acum trecătorii pot mânca în casele ciobanilor, iar oaspete le-a fost chiar ambasadorul Pakistanului.
Cei care aleg să mănânce în astfel de locuri au parte cel mai adesea de rețete simple, dar bazate pe produse cât mai naturale.
Mărioara Băbu, proprietară punct gastronomic local: „17 produse montane și 2 produse tradiționale. Cred că în Gorj sunt cele mai multe.”
Turistă: „Ne atrag cu specificul zonei, când suntem în România profităm din plin să ne delectăm cu gusturile zonei respective – altfel, la restaurante nu le găsiți – evident că nu.”
În 2020 erau 54 de astfel de puncte gastronomice, iar în primele 9 luni din acest an au fost înființate peste 80 la nivel național.
Veronica Baciu, director Agenția Națională a Zonei Montane: „Avem o țară minunată, trebuie doar să ne deschidem ochii și să vedem ce frumuseți avem în această țară. Și cu toții știm că mâncarea atrage.”
Cei interesați să deschidă un punct gastronomic local trebuie să urmeze un curs gratuit oferit de Agenția Națională a Zonei Montane. Ulterior, merg cu o schiță a bucătăriei și cu o cerere la Direcția Sanitar Veterinară, iar după ce se înregistrează la Registrul Comerțului se pot apuca de treabă.