Sistemul Patriot a fost testat cu succes în România. Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale
Al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot a devenit operațional și a intrat în dotarea Armatei României.
În poligonul de la Capul Midia, județul Constanța, aproximativ 100 de militari din Regimentul 74 Apărare Antiaeriană au participat la exercițiul Patriot Spark 24.
Sistemul noii baterii Patriot a fost testat cu succes, în condiții de trageri cu muniție reală.
Testele la care a fost supus sistemul antiaerian Patriot, cu rază lungă de acțiune, au condus la certificarea acestuia, ceea ce înseamnă că sistemul devine oficial operațional pe teritoriul României.
Col. Corneliu Pavel, Direcția de Informare și Relații Publice, MapN: „Exercițiul a vizat verificarea funcționării sistemului și validarea acestuia pentru trageri reale. Sistemul Patriot aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat și va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilități ale Forțelor Aeriene Române”.
Armata Română a comandat șapte astfel de sisteme de apărare antiaeriană. Sistemul certificat în poligonul de la Capul Midia este al treilea care intră în dotarea Regimentului 74 Apărare Antiaeriană. În total, achiziția celor șapte sisteme Patriot costă 3,9 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, al patrulea sistem Patriot va deveni operațional în urma unui exercițiu similar, programat pentru luna mai a anului viitor.
O rachetă Patriot costă 4 milioane de dolari și poate intercepta ținte aflate pe orizontală la o distanță de 120 de kilometri.
Ultima baterie Patriot, din cele șapte comandate, este programată să intre în dotarea Armatei României la începutul anului 2026. România a donat Ucrainei o baterie antiaeriană Patriot, primind în schimb acordul aliaților pentru livrarea accelerată a restului de sisteme comandate.
Sistemul de apărare antiaeriană Patriot, considerat cel mai avansat în prezent, este deținut de 20 de țări aliate.