Continuă luptele din estul și sud-estul Ucrainei și bombardamentele, „ca un meci de box la categoria grea, în care nu există încă o lovitură de knock-out”, după cum a comentat un fost comandant al forțelor terestre americane din Europa.

 

Rusia marchează, miercuri, ziua când, acum 81 de ani, Germania lui Hitler a invadat Uniunea Sovietică
 

Forţele ucrainene susţin că au lovit Insula Şerpilor şi au provocat „pierderi semnificative” armatei ruse. Pe de altă parte, Rusia marchează, miercuri, ziua când, acum 81 de ani, Germania lui Hitler a invadat Uniunea Sovietică. Putin va depune coroane de flori și va repeta, probabil, ce pretinde, și anume că obiectivul așanumitei operațiuni speciale din Ucraina este „apărarea Donbasului de neo-naziști”.

Cum se vede de la înălțime cea mai fierbinte zona a frontului în bătalia pentru Donbas, în estul Ucrainei, mai ales în zona orașelor Severodoneșk și Lîsîceansk. O așezare mai mică, Toșkivka, a fost distrusă aproape complet. Luptele nu contenesc la Severodonețk, unde apărătorii ucraineni rezistă în zona industrială a orașului. Cele mai intense lupte se dau în jurul uzinei chimice Azot, unde s-au adăpostit în jur de 300 de oameni. O echipă de reporteri de la o televiziune chineză a ajuns în prima linie, alături de forțele invadatorilor.

Soldat pro-rus: Inamicii noștri sunt în acest turn care a luat foc. Tancurile noastre atacă această clădire.
 

Rușii atacă pe mai multe direcții, însă ucrainenii rezistă eroic
 

Rușii atacă pe mai multe direcții, dar ucrainenii rezistă încrâncenat și ripostează. Armata ucraineană a confirmat că a lansat atacuri asupra Insulei Șerpilor și susține că a provocat „pierderi semnificative” forțelor rusești. Imaginile din satelit arată urmările unor bombardamente, contrazicând afirmațiile Moscovei, care a susținut că toate rachete lansate de Ucraina ar fi fost interceptate. Controlul Insulei șerpilor le-ar permite rușilor să stăpânească în totalitate traficul maritim în zonă.
 

În nordul Ucrainei, continuă bombardamentele asupra Harkovului
 

Cel puțin 15 oameni au murit în cele mai recente atacuri din regiunea Harkovului. În Zaporijia, bombardamentele de noapte au distrus o școală.

Localnică: Nici nu am avut timp să ne ascundem. Pur și simplu nu am avut timp, pentru că totul a început brusc. În 40 de minute au fost 10 explozii. Vă puteți da seama ce înseamnă asta?
 

Rusia amenință Lituania
 

Rusia a amenințat Lituania că vor fi consecințe serioase, după ce țara baltică a interzis transportarea anumitor mărfuri pe teritoriul său către enclava rusă Kaliningrad.

Nikolai Patrushev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei: Rusia va răspunde cu siguranță acestor acțiuni ostile. Măsurile relevante sunt discutate de mai multe agenții și vor fi adoptate în curând. Consecințele lor vor avea un impact negativ asupra populației din Lituania”.

Ingrida Šimonytė, premierul Lituaniei:Nu este nicio blocadă a Kaliningradului. Numai că, din weekendul trecut, au intrat în vigoare sancțiunile impuse unora dintre bunurile din pachetul de sancțiuni, cum ar fi oțelul și metalele feroase”.
 

Ce riscă doi prizonieri de cetățenie americană
 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a vorbit despre cei doi voluntari americani capturați pe fronturile din Ucraina.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin:Au luat parte la activități pe front. Vor fi pedepsiți. Trebuie să fie pedepsiți. Au comis crime”.

Price:Ne așteptăm, de fapt, dreptul internațional și legile războiului cer ca toți cei care au fost capturați pe câmpul de luptă să fie tratați omenește și cu respect, în concordanță cu legile războiului”.

Cei doi prizonieri de naționalitate americană riscă inclusiv pedeapsa capitală, amenință Kremlinul.