Rușii au comasat în Donbas toată forța militară de care dispun. Rubla este la putere, iar telefonia a devenit rusească

×
Codul embed a fost copiat

Severodonețk este cel mai fierbinte loc din Ucraina. Aproape trei sferturi din oraş se află acum sub controlul forţelor ruseşti. În schimb, Kievul anunţă progrese în contra-ofensiva menită să elibereze Hersonul.

De asemenea, ucrainenii îi împing pe ruşi tot mai departe de Harkov. Într-o interceptare a serviciului de securitate din Ucraina, un militar rus este auzit povestind unui prieten că n-au mai fost aprovizionaţi cu alimente de săptămâni întregi, iar soldaţii au ajuns să mănânce câini.

În asaltul înverşunat asupra oraşului strategic Severodonetk, ruşii au bombardat, printre altele, rezervorul de acid azotic al unei uzine chimice. Atacul a provocat apariţia unui nor de fum toxic deasupra oraşului, iar guvernatorul regiunii le-a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

Ofensiva Kremlinului a nimicit oraşul, care oferă control total asupra regiunii Lugansk. În acest moment, nu există vreo posibilitate de a-i evacua pe cei aproximativ 15.000 de civili care mai sunt acolo.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk: „Aş spune că, în prezent, 70% din oraşul Severodonețk se află sub controlul forţelor ruse, iar în zonă se duc lupte intense.”

Citește și
lansator rachete
Război în Ucraina, ziua 98. SUA trimit în Ucraina patru sisteme moderne de rachete HIMARS
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Rușii au adus pe frontul din Donbas aproape toate forţele şi artileria disponibile.

Olena Voytenko, localnică: „Pe la 1 jumate noaptea, m-a trezit suflul exploziei, m-a azvârlit din pat. Un om a murit la etajul trei. Tot apartamentul e plin de sânge. Intrarea e plină de sânge. O femeie a murit aproape de intrare, la etajul unu. Explozia a avut loc chiar în fața noastră. E un coșmar. Sunt rusoaică, rădăcinile mele sunt în Rusia, dar pe cei care au venit peste noi nu-i pot înţelege. Fata mea e măritată în Donețk, iar ginerele meu a fost trimis aici să mă omoare.”

În Bahmut, aflat mai spre sud, voluntarii ucraineni îşi riscă viaţa ca să evacueze cât mai mulți localnici.

Iryna, localnică: „O să fug cu bunica mea azi. A fost bine multă vreme, dar acum lucrurile încep să devină înfricoșătoare, de-a dreptul înfricoșătoare...”

Gordian Fritz, reporter RTL: „Se aude din nou artileria rusească, de aceea voluntarii s-au oprit la acest punct ca să se adăpostească. Aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia inainte de a continua evacuarea.”

Oamenii pot lua cu ei doar strictul necesar. Unii strâng în brațe câte o pisică, alții fac o cruce în fața porții, cu nădejdea că Dumnezeu îi va ocroti.

Maria, 14 ani: „Visez că toate astea se vor încheia. Vreau să-mi reîntâlnesc prietenii, pentru că au plecat în locuri diferite. Chiar visez că mă întâlnesc cu ei și că (războiul) s-a terminat...”

Dincolo de Donbas, Rusia lansează rachete cu rază lungă împotriva infrastructurii din întreaga ţară. Podul de mare importanţă strategică Zatoka este lovit constant, încă din aprilie. Podul din apropierea Odessei leagă regiunea din sud-vestul Ucrainei de porturile sale la Marea Neagră şi de ruta terestră cu România. Rusia doreşte astfel să compromită rutele de aprovizionare cu echipamentele militare occidentale.

Victorie a ucrainenilor în Herson

Veşti mai bune vin de pe frontul din Herson şi regiunea Harkov.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Forțele militare ucrainene au înregistrat unele succese în apropierea orașului Herson și avansează în unele părți ale regiunii Harkov. Soldaţii ucraineni menţin presiunea asupra ocupanţilor în regiunea Zaporojijia. Direcțiile cheie sunt Huliaipole și Orikhove.”

Ucrainenii i-au împins pe ruşi departe de oraşul Harkov, dar regiunea este încă disputata.

Un nou bombardament rusesc a făcut trei victime, iar medicii au reuşit să salveze alţi patru răniţi.

Între timp, în Herson, ruşii au pus în circulaţie rublele. De asemenea, ocupanţii au mutat regiunile Herson şi Zaporojijia pe reţele de comunicaţii ruseşti.

Drept urmare, localnicii nu pot pot lua legătura cu rudele şi prietenii din restul Ucrainei. În fața jurnaliştilor ruşi, oamenii se declară mulţumiţi.

Localnic din Herson: „Merge internetul, poţi suna pe Whatsapp, conexiunea e rapidă şi excelentă. Îmi place. Să suni pe teritoriul Ucrainei costă acum 5 ruble pe minut, nu 20 ca înainte. Totul merge strună, acces liber la Internet.”

Dacă unii cer paşapoarte ruseşti, asta nu înseamnă că rezistenţa ucraineană a fost anihilată.

„Melitopol este Ucraina!”, au scandat, sfidători, zilele trecute, locuitorii oraşului aflat în mâinile ruşilor de trei luni.

Col. Mykola Krasny, agenția militară de informații ucraineană: „Rusia încearcă să identifice şi să distrugă punctele de rezistenţă, pe partizanii ucraineni. Aceştia dispar brusc, în cel mai bun caz, ajung prin închisori din Rusia.”

În speranţa că oraşul Melitopol va reveni sub controlul Ucrainei, sute de familii trăiesc în maşini, la mică distanţă de oraş.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Germania va livra Ucrainei un sistem de apărare aeriană foarte modern, capabil să apere un oraș
Germania va livra Ucrainei un sistem de apărare aeriană foarte modern, capabil să apere un oraș

Germania, criticată de Kiev pentru livrările sale limitate de arme, va trimite un sistem perfecţionat de apărare aeriană capabil "să protejeze un mare oraş" de raidurile ruseşti.  

Război în Ucraina, ziua 98. SUA trimit în Ucraina patru sisteme moderne de rachete HIMARS
Război în Ucraina, ziua 98. SUA trimit în Ucraina patru sisteme moderne de rachete HIMARS
Biden: Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete
Biden: Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a susține preşedintele Joe Biden.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.