Rusia a sancționat unul dintre marii importatori de gaze rusești din România. Ce efecte are această decizie a Moscovei

Ultima actualizare: 13-05-2022 21:59
Gaze naturale
Shutterstock

Rusia a sancționat unul din principalii importatori de gaze rusești din România. WIEE România se află pe lista de 31 de companii pe care Kremlinul le-a trecut pe „lista neagră”, potrivit Profit.ro.

WIEE România, o subsidiară locală a gigantului rus Gazprom, este al doilea importator și revânzător de gaze rusești din România ca volum și încasări în 2021, mai scrie sursa citată.

Moscova a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de 31 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina.

Potrivit decretului guvernamental, majoritatea companiilor sancționate aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care Berlinul a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. Gazprom îşi anunţase la începutul lui aprilie "retragerea" din această filială, fără a face alte menţiuni.

Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa, scrie Agerpres.

Ele includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate.

Sancţiunile occidentale contra Rusiei, unele fără precedent, merg de la îngheţarea rezervelor valutare până la un embargou asupra unor produse strategice şi sancţiuni financiare, aminteşte AFP.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO