Sorin Oprescu ar fi fugit din țară imediat după Paște. Ce scrie în decizia de condamnare

×
Codul embed a fost copiat

Fostul primar general al Capitalei, doctorul Sorin Oprescu, a fost condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel București.

El a fost găsit vinovat de corupţie şi îi vor fi confiscaţi bani şi o vilă de două milioane de euro din cartierul Primăverii.

Însă Oprescu este de negăsit. El ar fi fugit în Grecia imediat după Paşte. Condamnarea lui vine la doar o zi după ce aceeași instanță l-a trimis după gratii pe Cristian Popescu Piedone în dosarul „Colectiv”.

Ce condamnări a primit Sorin Oprescu

Doctorul Sorin Oprescu a primit patru condamnări, pentru tot atâtea acuzaţii de corupţie: constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. După contopire, doi dintre cei trei membri ai completului de judecată i-au dat pedeapsa de 10 ani şi opt luni de închisoare.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Însă polițiștii nu l-au găsit acasă.

Ofiţerii Serviciului Urmăriri din Poliţia Capitalei, cu un mandat de executare a pedepsei, l-au căutat pe doctorul Oprescu la unul dintre domicilii, într-o vilă din cartierul Aviatorilor. Nu au reuşit deocamdată să dea de el.

Confiscarea vilei din cartierul Primăverii

Surse din anturajul fostului primar susţin că doctorul Oprescu ar fi plecat în Grecia imediat după Paşte, cu doar câteva zile înaintea termenului anterior de pronunţare a deciziei de condamnare.

Ar fi ieşit din ţară prin punctul de frontieră de la Giurgiu şi s-ar fi îndreptat spre Salonic, unde are o altă proprietate. A fost dat în urmărire generală, iar pe numele lui va fi cerut și un mandat european de arestare. Astfel va fi localizat oriunde în Europa şi reţinut.

Judecătorii care l-au condamnat pe doctorul Sorin Oprescu au dispus ca măsură de confiscare extinsă şi confiscarea vilei impresionante din cartierul Primăverii, un imobil despre care procurorii DNA susţineau ca a fost cumpărat pe numele unei apropiate, ca persoană interpusă.

Eduard Uzunov, expert imobiliar: „Este zona cea mai tare a Bucureştiului, cu străzi celebre, cele mai frumoase, cele mai liniştite, aproape de parcul Bordei, de Herăstrău, construcţie a cărei valoare ar fi la două milioane de euro.”

Proprietarul oficial al vilei este partenera de viaţă a doctorului Oprescu, o doctoriţă pe care chirurgul cu 30 de ani mai în vârstă a cunoscut-o pe când era stagiară. I-a rămas alături şi în cele două mandate de Primar General.

„Unicul său interes - ridicarea propriei bunăstări, din banul public”

Surse din anturajul doctorului Oprescu susţin că ani buni salariul lunar de edil a rămas integral într-un cont bancar pentru că nu ar fi avut nevoie de el.

Iar după ce nu a mai condus Primăria Generală, Sorin Oprescu a intrat în afaceri. La început a deţinut un spital generalist, în asociere cu nişte turci. Apoi a deschis un lanţ de clinici medicale împreună cu un apropiat, pe care i le-ar fi lăsat fiului său. Ultima afacere cunoscută a lui Sorin Oprescu este o companie care vindea produse medicale. Unul dintre cei mai importanti clienți ar fi fost chiar Administrația Spitalelor Capitalei.

„Unicul său interes real, din funcţia de demnitate publică a fost în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, şi consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbările frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare şi alte asemenea”, se arată în decizia de condamnare.

Vila din Ciolpani, unde a fost prins când lua mită, sub sechestru

Lui Sorin Oprescu îi vor fi confiscaţi şi bani: peste 100.000 de lei şi aproape 10.000 de euro. Aşa că vila pe care o deţine în Ciolpani, lângă Bucureşti, îi va fi menţinută sub sechestru.

Chiar în vila respectivă a fost prins în flagrant când primea mită 25.000 de euro de la directorul administraţiei cimitirelor. Și el a fost condamnat în acest dosar la 11 ani şi șase luni de închisoare.

Banii, susţin procurorii, proveneau din infracţiuni de corupție comise de un grup din care mai făcea parte, printre alţii, și şoferul fostului primar general, condamnat acum la șapte ani şi două luni de detenţie.

Dacă va ajunge la închisoare, doctorul Sorin Oprescu ar putea sta mai puţin de 10 ani şi opt luni. Pentru că are 71 de ani, va putea fi liberat condiţionat după ce execută doar o treime din pedeapsă.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Incendiu la o fabrică de cherestea în Bacău. Pompierii au avut o intervenție dificilă
Incendiu la o fabrică de cherestea în Bacău. Pompierii au avut o intervenție dificilă

Un incendiu a mistuit acoperişul unei fabrici de cherestea din județul Bacău. Flăcările întețite de vântul puternic s-au extins pe o suprafață de 350 de metri pătrați. În plus, au înghițit și două anexe.

O asistentă va primi salariu cu 10% mai mic, după ce a încurcat doi bebeluși la externare
O asistentă va primi salariu cu 10% mai mic, după ce a încurcat doi bebeluși la externare

Apar primele sancțiuni după ce, luna trecută, la Maternitatea din Ploiești două fetițe au fost încurcate la externare.  

Atmosferă înălțătoare în Joia Mare a catolicilor. Ce reprezintă ritualul spălării picioarelor în biserică
Atmosferă înălțătoare în Joia Mare a catolicilor. Ce reprezintă ritualul spălării picioarelor în biserică

În Joia Mare a catolicilor a fost o atmosferă înălțătoare la Catedrala din Alba Iulia. Oamenii s-au adunat pentru a asculta slujba, iar episcopul a spălat picioarele a 12 credincioși.

 

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.