Programele „Rabla clasic” și „Rabla Plus” pentru înnoirea parcului auto au demarat vineri. Și au locuri și buget și pentru primării și instituții publice.

Înscrierile se pot face până pe 31 mai însă pentru anumite categorii banii alocaţi s-au epuizat deja. Pentru cei care vor să scape de mașina veche, dar nu vor să cumpere una nouă, va fi creat un program prin care vor primi de la 1 iulie 3 mii de lei pentru un vehicul mai vechi de 15 ani.

”Rabla Plus„ și ”Rabla Clasic” au fost deschise la ora 10.00 dimineaţa. La ora 11.37 cele peste 190 de milioane de lei alocate programului Rabla Plus la persoanele juridice se terminaseră. A exista o cerere uriaşă pentru mașinile electrice și hybrid.

Reprezentantul unui dealer auto: "Sunt clienţi în aşteptare, mii de cereri, pentru persoane juridice s-au epuizat deja atât de mare a fost lupta”.

Acum și prin programul Rabla Plus trebuie să casați o maşină veche, dacă vreţi să primiți ajutor pentru una nouă.

51 de mii de lei oferă statul pentru o maşină nouă pur electrică şi 26.000 de lei pentru o maşină electrică plug-in hybrid, dacă predăm un singur vehicul vechi. Ajutorul creşte la 54.000 de mii de lei, respectiv 29.000 de mii de lei, dacă predăm două maşini vechi.

Pentru motociclete electrice, ecobonusul este de 26 de mii de lei. De asemenea şi pentru vehiculele electrice există ecobonusuri în valoare de 1.500 de lei.

Pentru programul Rabla Clasic prima de casare este de 6 mii de lei, dacă predaţi o singură maşină cu o vechime de cel puţin şase ani şi de 9 mii de lei dacă predaţi două autoturisme vechi de cel puţin şase ani. La aceste prime de casare se adauga şi ecobonusuri de 1500 de lei şi 3.000 de lei, în funcţie de tipul maşinii alese. Un alt ecobonus de 1500 de lei se acordă dacă autovehiculul casat este mai vechi de 15 ani.'

Pentru motociclete, prima de casare oferită este de şase mii de lei, cu condiţia ca oamenii să dea la remat tot un autoturism. Şi aici, există două ecobonusuri de 1500 de lei în funcţie de vechimea autoturismului casat şi a sistemului de propulsie al motocicletei pe care vreţi să o cumpărați.

Anul acesta, bugetul alocat pentru toate programele a fost unul record.

Ministrul Mediului: "Peste 1,2 miliarde de lei alocaţi".

Următoarea sesiune de înscriere în cadrul acestor programe va fi lansată în luna septembrie.