Românul suspect de febră tifoidă, în continuare în spital. Cei care au călătorit lângă el, investigați
Românul suspect de febră tifoidă, care se afla în avionul care a fost izolat marți seară pe aeroportul Henri Coandă din București, este la spital și așteaptă rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino.
Omul în vârstă de 62 de ani este slăbit și medicii îl supraveghează în continuare.
Autoritățile au activat în premieră planul de intervenție pentru o posibilă contaminare cu febră tifoidă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cele din urmă, specialiștii au stabilit că pasagerii nu erau în pericol.
Avionul companiei Turkish Airlines care îl avea la bord pe romanul suspectat de febră tifoidă luată din Guineea, unde lucrează în construcţii, a decolat din Istanbul cu direcţia Bucureşti.
Când au ajuns pe aeroportul Henri Coandă, soţia pasagerului a sunat la 112 şi a anunţat că soţul ei se simte rău. Autorităţile au izolat avionul, iar pasagerii au rămas blocaţi în interior.
Doctorul a stabilit ca simptomele nu ar fi de febră tifoidă şi a decis transportarea pacientului la spital. Ceilalţi pasageri, investigaţi şi ei, au fost lăsaţi să călătorească mai departe.
Bărbatul a fost internat într-o rezervă şi este izolat de ceilalţi pacienţi. Şi aşa va rămâne până institutul Cantacuzino, unde au fost trimise analizele lui, va spune dacă are sau nu această boală sau este purtător al infecţiei.
Cazul i-a îngrijorat pe toţi cei care călătoresc cu avionul. Specialiştii spun că bolile contagioase propagate pe calea aerului, în spaţii închise, se răspândesc totuşi greu. Cei aflaţi în vecinătatea bolnavului riscă cel mai mult să se îmbolnăvească.
Odette Popovici, Institutul de Sănătate Publică: "Noi investigăm persoanele care au stat pe acelaşi rând cu persoană bolnavă şi cele două rânduri în faţă şi în spate. Din câte cazuri au fost, îmbolnăvirile au fost foarte puţine."
N-ar trebui uitate nici măsurile individuale de protecţie. De exemplu, dacă un pasager tuşeşte convulsiv, e bine să ne protejăm.
Vă mai puteţi îmbolnăvi şi de la tăvile pentru obiectele personale, folosite la filtrele de securitate din aeroporturi. Specialiştii din Marea Britanie şi Finlanda susţin că aceste tăvi sunt pline de microbi, fiind printre cele mai murdare obiecte folosite de oameni.