I.A.R.-111: Primul supersonic romanesc. Vezi fotografiile proiectului

Ultima actualizare: 17-09-2012 21:41
Supersonic romanesc ARCA

GALERIE FOTO. Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a anuntat astazi ca primul avion supersonic romanesc de mare altitudine, la care lucreaza de mai bine de un an, se va numi I.A.R.-111.

"Este o mare onoare si obligatie pentru ARCA sa contribuie la traditia I.A.R., care din 1925 si pana in prezent a fost purtat de aeronave redutabile pe plan mondial precum: I.A.R.-11CV, I.A.R.-80, I.A.R.-93, I.A.R.-99", a anuntat intr-un comunicat de presa Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica.

ARCA este o organizatie non-guvernamentala, care si-a propus sa castige competitia Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut.

"Realizarea unui aparat din seria I.A.R. este o sansa de care orice constructor de aeronave din lume ar fi mandru. I.A.R.-111 va trebui nu numai sa contribuie la continuarea traditiei numelui I.A.R., ci si sa reprezinte aeronava care sa zboare mai sus si mai repede decat predecesoarele sale, ajutand astfel la progresul Romaniei. Multumim SC I.A.R. SA Brasov pentru aceasta oportunitate", a declarat presedintele Asociatiei, Dumitru Popescu.

ARCA a anuntat la sfarsitul anului trecut ca a lucrat de mai bine de un an la un program secret de realizare a primului avion supersonic romanesc de mare altitudine. Acest supersonic ar urma sa lanseze racheta Haas II, pentru competitia Google Lunar X Prize.

 Avionul va avea un echipaj format din doua persoane - pilot si navigator - urmand sa devina primul avion supersonic romanesc, potrivit Mediafax.

Cabina avionului este separabila si este echipata cu doua parasute propulsate cu motoare racheta proprii. Astfel poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 - 1,2 si inaltimi de 100 de metri si poate aduce echipajul in siguranta pe suprafata marii. Propulsia va fi asigurata de un motor racheta cu combustibil lichid, functionand cu apa oxigenata si kerosen. Datele geometrice si masele aparatului nu sunt comunicabile.

Finalizarea lucrarilor la primul avion supersonic romanesc este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare, la sfarsitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.

Programul este finantat integral din surse private, prin sponsorizari si donatii. ARCA a decis sa nu comunice deocamdata valoarea programului.

ARCA a lansat, pe 1 octombrie 2010, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2, din largul Marii Negre, realizand astfel primul zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize, care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de o organizatie privata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO