Românii vor pune pe masa de Crăciun cantități mai mici de friptură de porc și produse tradiționale
De Crăciun românii vor pune pe masă cantități mai mici de friptură de porc și produse tradiționale. Mâncăm mai puțină carne, dar și producția internă a scăzut din cauza pestei porcine.
Oamenii aleg din toate câte puțin și evită să mai cumpere un porc întreg, așa cum se întâmpla în anii trecuți.
Tradiţionalul Ignat, în care toată familia se adună să taie porcul se respectă în tot mai puţine gospodării. Mulţi nu mai cresc porci şi preferă să cumpere totul gata pregătit.
Gheorghe Ianciuc – măcelar: "Cel care ieri alaltăieri îşi cumpăra un porc anul acesta nu şi-a mai cumpărat. Cam două persoane cumpărau un porc şi veneau la mine să îi prepar, să le fac preparate. Tradiţionalul nu dispare, dar cantitatea s-a înjumătăţit".
Puţin peste 37 de kilograme de carne de porc a consumat în medie un român anul trecut, potrivit Institutului Naţional de statistică. În scădere cu aproape un kilogram față de anii trecuţi.
În acelaşi timp, anul acesta preţul cărnii a crescut, din cauza pestei porcine.
Client: ”Am luat pulpe, slănină şi căpăţână de porc. 170 de lei. Astea-s preţurile. Nu avem ce să facem”.
Comericant: ”Vânzarea este foarte slabă faţă de anii anteriori, este peste jumătate în scădere. Din cauza situaţiei în care ne aflăm, la nivel naţional, la nivel mondial. Şi mai puţin cantitativ, dar şi că personal, mult mai puţin. Faţă de alţi ani în această perioadă, aici, nici nu te puteai mişca”.
Şi produsele traditonale din carne de porc, pe care le găsim în târgurile de crăciun se vând în cantităţi mai mici.
Niculaie Ciobanu: "S-a mărit undeva 30%. Este 12 lei porcul în viu, normal că şi cârnaţii trebuie să fie 55 de lei kilogramul. Manopera, munca. Macerat plăteşti, abatorizare plăteşti".
Ioana Cordiș, Producător de produse tradiționale din Județul Sălaj: ”A crescut puțin prețul. Au crescut toate prețurile, nu doar și la materia primă, și utilitățile, și implicit s-au majorat și prețurile la produsul finit. În niciun caz nu am vândut ca în alți ani. Vânzările au scăzut".
Ioan Ladoși, ascoaitie PORC: ”Peste 650 de mii de porci din fermele comerciale au fost eutanasiaţi şi îngropaţi. Sunt fix acele 650 de mii de capete care ar fi trebuit să ajungă în abatoare şi la galantare".
În consecinţă, anul acesta de sărbători, vom consuma în proporţie de 80 la sută carne din import. În acest caz, trebuie să fim atenţi la prospeţimea ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, consum, produse traditionale, carne de porc,
Dată publicare:
20-12-2021 18:36