Românii nu s-au mai îngrămădit la munte de Crăciun, din cauza zilelor libere puține și a scumpirilor
Doar puțin peste jumătate din numărul de locuri au fost ocupate în stațiunile de munte de Crăciun, spun patronatele din turism. După ce au tras linie, antreprenorii au constatat că au încasări mai mici cu 60 % față de anii dinaintea pandemiei.
În primul rând, au fost prea puține zile libere, așa că mulți au preferat să stea acasă de Crăciun. Apoi, cu scumpirile din ultima vreme, turiștii sunt mult mai cumpătați.
Bilanțul Crăciunului arată cel mai bine la hotelurile de trei și patru stele care, pe lânga masă și cazare, oferă turiștilor și alte facilități pentru petrecerea timpului liber. Clienții le-au preferat tocmai ca să nu fie nevoiți să cheltuiască bani în plus pentru distracție.
”Marius Dumitrana, turist: La acest hotel avem piscină, avem bowling, tot ce ne trebuie.
Reporter: Când ieșiți din hotel, mai cheltuiți bani?
Marius Dumitrana: Pe ce? Foarte puțin. Poate un vin fiert, o ciocolată caldă, atât”.
Chiar și la hotelurile cu grad de ocupare ridicat, marja de profit s-a micșorat simțitor din cauza scumpirilor din ultima vreme.
Gabriel Roșca, manager hotel: ”Nu putem vorbi de profituri foarte mari, pentru că și cheltuielile sunt pe măsură. Totul este scump, vedem foarte bine că regia costă și hotelul este o industrie unde trebuie să ai siguranță alimentară, trebuie să ai SPA-ul bine pus la punct”.
Se estimează o ocupare a locurilor de 85% de Revelion
Cu facturi mai mari acasă, turiștii au devenit și ei mai cumpătați. Când ies la plimbare prin stațiune, unii nu mai intră în restaurant ca să ia masa și se multumesc cu o gustare pe pârtie.
Dragoș Răducanu, Federația Patronatelor din Turism: „Gradul de ocupare în stațiuni, în ceea ce privește cazarea, a fost relativ mic, în jur de 60 % față de alți ani, când de Crăciun aveam 80-85%. De asemenea, Moș Crăciun nu a mai fost foarte darnic cu zilele libere și din această cauză, pentru două sau trei zile, nu au mai plecat de acasă concetățenii noștri”.
Paradoxal, luni Poiana Brașov a arătat ca-n vremurile bune, cu trafic blocat, parcări supraaglomerate și cozi uriașe la instalațiile de transport pe cablu. Majoritatea turiștilor erau însă doar în trecere. Stau câteva ore și cheltuiesc mai puțin.
Turist: ”Săniuță, echipament și ceva mâncare, un langoș. Și vin fiert”.
Hotelierii își pun speranța acum în Revelion. Estimează că atunci vor fi ocupate 85 % din locurile de cazare.