Românii consumă de două ori mai mult unt decât în 2010. Cum se transformă bucătăria românească

×
Codul embed a fost copiat

Românii mănâncă de două ori mai mult unt decât în 2010. CUm se transformă bucătăria românească

Inspirați din marile bucătării internaționale, am început și noi să îl folosim și la gătit.

Dincolo, însă, de micile noastre plăceri, untul câștigă teren și datorită comisiei europene, care interzice grăsimile nocive, fabricate industrial, și ne obligă să ne întoarcem spre cele mai naturale.

Restaurantele care se respectă folosesc untul în aproape toate preparatele.

Friptura prinde o crustă delicioasă, sosurile devin mai catifelate, iar supele cremă, mai corpolente. Cât despre dulciuri... îți lasă gura apă.

Citește și
gandaci fast food
Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De exemplu, bucătarii unui local din Timișoara dau gata 5 kilograme de unt în fiecare săptămână.

Cristian Irimiță, manager de restaurant: „Folosim la aproape toate preparatele, inclusiv la chiflele de burger pe care le facem noi aici. Preparatele făcute cu unt sunt cremoase, mai gustoase. La piure, aromatizăm cu usturoi și rozmarin”.

Apetența pentru unt a românilor crește constant, de câțiva ani.

Cum a crescut consumul mediu anual de unt, pe cap de locuitor, conform Institutului Național de Statistică (INS):

2010 - 0,6 Kg
2011 - 0,7 Kg
2014 - 0,8 Kg
2015 - 1,0 Kg
2016 - 1,2 Kg
2017 - 1,2 Kg
2018 - 1,1 Kg

Dincolo de bucătăria de acasă, și Uniunea Europeană ne cere să renunțăm la grăsimile nesănătoase, care se găsesc des în margarină sau în produse de tip fast food, de pildă.

Potrivit specialiștilor, „acizii grași trans nesaturați” sunt folosiți mai ales de producătorii de alimente procesate și sunt extrem de nocivi pentru organism.

Din aprilie 2021, aceste produse vor fi interzise în magazine, așa că marii producători vor fi nevoiți să le înlocuiască.

Poate chiar să împrumute rețetele celor care folosesc deja untul.

Ioana Bronț, proprietarea unei cofetării: „Untul îl folosim în tot ceea ce înseamnă cremă. Noi folosim doar cremele fierte pe care, după, le spumăm cu unt. Amandina, la profiterol, cojile de tarte, cojile de eclere. Tot ce înseamnă biscuiți, cornuri, săratele, cornulețe. Folosim untul pentru gust. Untul îi oferă o calitate superioară față de o margarină sau alte metode care se mai folosesc”.

Dacă tot există cerere, aducem tot mai mult unt din străinătate, iar cantitățile au crescut, spun distribuitorii, chiar și cu 30% față de anul trecut.

Dacă în 2011, România importa unt și alte grăsimi provenind din lapte în valoare de 16,3 milioane de euro, în 2018 suma a ajuns la 56 de milioane de euro, conform INS.

Răzvan Palcu, reprezentantul unui distribuitor: „A influențat foarte mult și românii veniți din alte țări. Care au consumat produse de calitate dincolo și au văzut o diferența între produsele din România, care erau în urmă cu câțiva ani de zile și produsele care sunt la momentul de față. S-a înlocuit foarte mult grăsimea vegetală hidrogenată, care, după cum știm, trendul este să se renunțe la ea”.

Potrivit INS, în primele șapte luni ale anului trecut, România a exportat cu 88% mai puțin unt și a importat cu 25% mai mult decât în aceeași perioada a anului precedent.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Incendiu violent în Alba Iulia. Proprietarul a suferit un atac de panică
Incendiu violent în Alba Iulia. Proprietarul a suferit un atac de panică

Un incendiu violent a cuprins o bucătărie de vară din Alba Iulia.

Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile
Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile

Imagini revoltătoare la un fast-food din Galaţi. Un client a filmat duminică gândaci de bucătărie care mişunau nestingheriţi în interiorul restaurantului.

Scandal la ANPC. Inspectorii ar fi primit șpagă în bani sau produse de la restaurantele asiatice
Scandal la ANPC. Inspectorii ar fi primit șpagă în bani sau produse de la restaurantele asiatice

Pe lângă mâncare expirată şi mizerie în bucătărie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, care a descins în mai multe localuri din Bucureşti, spune că a descoperit şi înţelegeri scandaloase între inspectori şi patroni.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.