Românii, încurajați să reînnoiască viza pentru SUA. Ce trebuie să facă
Ambasada Statelor Unite ale Americii îi invită pe români să ceară în număr cât mai mare reînnoirea vizelor. Tot ce trebuie să facă este să trimită, prin curier, documentele solicitate, fără să mai fie nevoie de interviu.
Astfel, speră oficialii ambasadei, rata de refuz privind acordarea vizelor va scădea, aceasta fiind condiția pentru eliminarea lor.
Într-un anunț postat pe pagina de Facebook, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România lansează o invitație pentru reînnoirea vizelor: „Rezoluție pentru Noul An - să vezi New York-ul, Marele Canion? Reînnoiește-ți viza SUA prin curierat acum și transformă rezoluțiile în realitate".
Practic, este nevoie să completați un formular online, despre care găsiți detalii pe pagina de internet a institutiei, să plătiți taxa și să trimiteti documentele prin curier la ambasadă. Așadar, nu mai este nevoie să mergeți acolo.
Ambasada Statelor Unite în România încurajează creșterea numărului de reînnoiri de vize pentru că, în cazul lor, șansele de aprobare sunt maxime. Astfel, rata de refuz va scădea - fiind o condiție de eliminare a acestor documente.
Ai nostri, aflati peste Ocean, abia așteaptă sa se ajunga in acest punct. Fondatorul comunității de români din Washington DC, Bogdan Banu, a luat parte la discuțiile cu oficialii din capitala federală.
Bogdan Banu, fondator "Romanians of DC": „E greu să vorbești despre România, fiind un partener strategic, despre faptul că există baze militare în România, despre faptul că avem o relație privilegiată din punct de vedere al economiei și al securității, dar pe de cealaltă parte cei care doresc să călătorească din România în Statele Unite trebuie să treacă printr-un întreg proces de vize. Ce am văzut mai nou e chiar un interes din partea americanilor ca România să ajungă la acel punct unde îndeplinește cerințele."
Pentru a scapa de vize, este nevoie ca rata de refuz să fie de cel mult 3%, adică de cel putin trei ori mai mică decât valoarea de acum. Cererile de reînnoire trebuie depuse până la data de 30 septembrie. Atunci se încheie cele 12 luni pentru care se calculează noua rată de refuz.
Comunitatea de români de peste Ocean a tot crescut în ultimele trei decenii. Potrivit estimărilor oficiale, în Statele Unite trăiesc aproape un milion de conationali. Doctorul Eliot Sorel a ajuns acolo în anii '70.
Eliot Sorel, profesor la Universitatea George Washington: „Suntem oameni implicați în aproape toate domeniile - în IT, AI, în medicină, deci o diversitate de talente care contribuie efectiv la această nouă patrie a noastră."
Sunt 17 mii de persoane cu origini românești care locuiesc aici, la Washington DC, în Virginia și în Maryland. Dintre ele, aproximativ 6 mii vorbesc româna, arată statisticile. Vorbim despre o diaspora educată, pentru că un sfert dintre adulți au studii masterale și aproape 10% au și doctorat.
Conform procedurilor, viza ar putea deveni istorie cel mai devreme din decembrie 2025, spun oficialii ambasadei.