Românii caută soluții pentru a reduce costurile de întreținere. În cât timp recuperează investiţia într-un panou solar
Speriați de scumpiri, mulți români caută soluții pentru a reduce costurile de întreținere a locuinței încercând să protejeze și mediul.
La un târg dedicat energiei regenerabile care se desfășoară zilele acestea în București vizitatorii au studiat panourile fotovoltaice flexibile, dispozitivele de stocare a energiei și pompele de căldură.
Deși la prima vedere pare doar o bucată de piatră, această placă din granit este de fapt un sistem de încălzire, ce poate fi conectat la priză. În cazul în care curentul vine dintr-un panou fotovoltaic, costurile coboară spre 0.
Investiţia într-un un panou solar pentru apă caldă poate fi recuperată într-un an. Iar sistemul poate înlocui o centrală pe lemn, brichete sau cărbuni.
Mâinea Marin - adiministrator firmă: ”Un panou care produce între 150 și 180 de l de apă pe zi și care se potrivește pentru o locuință cu 4 persoane”.
Pe lângă sistemele de încălzire vizitatorii au fost interesaţi de panourile fotovoltaice flexibile. Care pot fi montate și pe terasele apartamentelor, dacă spațiul permite sau chiar luate în călătorii de cei care au rulote. Energia produsă este de 430 de kWh.
Numărul prosumatorilor a crescut în ultimii ani, la fel și cantitatea de electricitate produsă ei. Dacă în 2018 România producea 0 megavați din fotovoltaice, anul trecut țara noastră a ajuns la 1500 de megavați anual.
Totuși la capitolul stocare nu stăm foarte bine. ANRE a anunțat recent că va pune la dispoziție anul viitor fonduri speciale pentru oamenii care vor să-și cumpere și echipamente de stocare a energiei.
Irene Mihai - Asociația Industriei Fotovoltaice din România: ”Este fulminantă creșterea. Am avut un GW instalat din 2022 până în 2023. Ce facem cu partea de stocare? Pentru prosumatori a fost ridicată această problemă, așteptăm să vedem propunerea AFM în ceea ce privește priectul Casa Verde fotovoltaice”.
În cadrul târgului au mai fost prezentate și tehnologii verzi pentru reciclare, de la mașini inteligente de gunoi sau stații de sortare până la dispozitive de făcut compost acasă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: investitii, panouri solare, tehnologii,
Dată publicare:
11-04-2024 19:25