Românii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi

×
Codul embed a fost copiat

Deşi timid, românii încep să facă paşi pentru respectarea directivelor europene privind colectarea selectivă. În Iaşi, de exemplu, au fost montate pubele moderne, iar oamenii sunt monitorizaţi video atunci când duc gunoiul.

Cine nu respectă regulile poate fi sancţionat. 

În Timişoara, cei care nu aruncă deşeurile în saci de diferite culori vor fi notificaţi timp de o lună, apoi riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi.

Dan Pascu, director RETIM: "Partea de informare e ca oamenii să afle că există o obligaţie legală care nu poate fi ocolită, trebuie respectată, să colectăm separat, lume ştie ce trebuie să facă, dar din păcate nu respecta."

Romeo Ursu, director ADID Timiș: "La nivel de judeţ constatăm o cifră, nivel de valorificare extrem de scăzut, undeva la 17,8%, ceea ce este foarte departe de ţinta legală pe care ne-am asumat-o cu toţii."

Citește și
Subcarpati
VIDEO. Trupa Subcarpați susține petiția ”Vrem colectare selectivă a deșeurilor în școli”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

În Iaşi, societatea de salubrizare a investit în monitorizare video, iar în ultimele 6 luni 92 de persoane au fost prinse că au depozitat gunoiul necorespunzător sau au distrus pubelele moderne din oraş. Angajaţii au anunţat Poliţia Locală, care a dat amenzi. Pe camere sunt urmăriţi inclusiv angajaţii societăţii, responsabili de ridicarea gunoiului.

Dintr-un singur centru sunt monitorizate 250 de puncte de colectare a deşeurilor din oraș. Camerele video sunt montate pe mașinile de salubritate şi la pubele.

Şi în Râmnicu Sărat o parte dintre platformele de gunoi sunt îngropate, iar colectarea se face selectiv. Pubelele se deschid cu o cartelă şi sunt monitorizate video chiar de poliţiştii locali.

Alina Oprișa, Poliţia locală Râmnicu Sărat: “Periodic poliţiştii locali consiliază locatarii cu privire la modul de depozitare. Locatarii dacă sunt surprinşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei."

Primarii pot accesa bani pentru managementul deşeurilor prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, care prevede 2,3 miliarde de euro pentru mediu. O directivă europeană ne obligă să renunţăm în următorii 4 ani la ghenele de gunoi din interiorul blocurilor.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
România încă nu colectează selectiv deșeurile.
România încă nu colectează selectiv deșeurile. "Vom plăti UE 142 de milioane de euro"

Deşeurile biodegradabile - adică resturile de legume şi fructe ar trebui colectate separat inclusiv în ţara noastră. Doar că, la noi, sistemul nu funcţionează. 

VIDEO. Trupa Subcarpați susține petiția ”Vrem colectare selectivă a deșeurilor în școli”
VIDEO. Trupa Subcarpați susține petiția ”Vrem colectare selectivă a deșeurilor în școli”

Trupa Subcarpați se implică în campania lansată de organizația ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România.

Piroman prins cu ajutorul camerelor de supraveghere. Ce făcea în timp ce pompierii se luptau cu flăcările
Piroman prins cu ajutorul camerelor de supraveghere. Ce făcea în timp ce pompierii se luptau cu flăcările

Un bărbat de 51 de ani din Brăila a fost prins de polițiștii locali cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din oraș, după ce a incendiat un modul de colectare selectivă a deșeurilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.