Românii au prins gustul vacanțelor pe roți. Am ajuns pe locul 13 în Europa la numărul de rulote
Vremea bună aduce chef de vacanță, iar dacă vreți să evitați complicațiile de zbor sau cazare, sejurul pe patru roți poate fi o soluție.
Sunt zeci de mii de familii de români care au ales deja acest tip de călătorie, astfel că am ajuns pe locul 13 în Europa la numărul de rulote. În plus, extrem de inventivi, ai noștri transformă orice fel de mașină în vehicule reacreaționale, inclusiv camioane.
Un camion de expediție care să-i ducă de la Cercul Polar până în India pe Drumul Mătăsii este visul soților Hărăguș. Au cumpărat la mâna a doua un vehicul folosit la transportul muncitorilor pe dealuri, către turbinele eoliene, și l-au adus la o firmă de conversie.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Gabriel Hărăguș: „Terasa o s-o folosim pentru ieșirile în aer liber, va fi o terasă pentru cafea. Se rabatează în timpul mersului și dedesubt vor fi cutii pentru biciclete, pentru schi.”
În statisticile europene se vede că românii au prins gustul vacanțelor pe roți. Cu aproape 43.000 de rulote și autorulote înmatriculate am depăsit Polonia, Cehia sau Grecia. Suntem încă departe de francezi, nemți ori italieni, care au o adevărată cultură a vehiculelor recreaționale.
Liviu Gal, Caravaning Romania: „Cred că suntem printre popoarele cele mai călătoare din Europa. Acuma, când vorbim noi, o să-i vezi la Cap Nord sau în Islanda".
Noutatea e că mai mult de jumătate dintre vehiculele de vacanță înmatriculate reprezintă conversii, adică mașini care au avut inițial o altă destinație.
Camioanele de mare putere, care asigură acces în zone dificile sunt la mare modă.
Sandu Brânză, reprezentantul unei firme de conversie: „Noi construim containerele pe astfel de vehicule cu cabine și șasiu. Cu bucătărie, dormitor, spațiu de luat masa, baie proprie și cu o autonomie destul de mare”.
Laurențiu Simion, reprezentantul unei companii de conversie: „Până anul viitor în martie avem comenzi de onorat”.
Un autobuz va fi transformat într-un partybus. Proprietarul vrea să-l poată plimba oriunde în lume iar, acolo unde parchează, să înceapă petrecerea.
Alexandra Trandafir, reprezentanta unei firme de conversie: „O să conțînă canapele, loc de dans, spațiu bar, pentru dj."
Costurile unei transformări pornesc de la 10.000 de euro, dar pot ajunge chiar la o jumătate de milion de euro.
Firmele care realizează lucrările au nevoie de autorizație de la RAR. Vehiculele trebuie să fie reomologate.