Românii au devenit mai generoși în pandemie. O treime dintre angajați își redirecționează impozitul pe venit
În pandemie, românii au devenit mai solidari, mai generoși și mai atenți la activitatea organizațiilor neguvernamentale.
Oameni şi firme au donat 3,5% din impozitele lor pentru ajutorarea celor aflați în dificultate pentru sistemul sanitar, educație sau protecția mediului.
Formularul 230, prin care se poate redirecționa o parte din impozitul pe venit, poate fi completat și trimis pâna la 25 mai.
Este important de ştiut că cei care donează nu dau nici un ban din buzunar, ci doar "mută" către un scop nobil o mică parte din impozitele deja plătite la stat.
Cea mai simplă metodă de a susține un proiect social este redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală, prin formularul 230. Anul trecut, aproape o treime dintre contribuabilii români au făcut-o. Iar suma colectată astfel se ridică la 300 de milioane de lei, dublu față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de administrația finanțelor publice.
Fundația "Bucuria Darului" din Brașov este unul dintre beneficiari. Are o cantină care hrănește sute de nevoiași.
30 de salariați care direcționează către fundație o parte din impozitele datorate statului, asigura unui om necăjit masa de prânz pentru un an întreg.
Sînziana Vatră, reprezentant al Fundației Bucuria Darului: „Până în 2020 aveam 350 de persoane cărora le acordăm asistență și ajutor în fiecare zi, în anul care a trecut, am ajuns să ne ocupam de 500 de persoane, în vârful pandemiei am avut chiar peste 600.”
Organizația "Salvați Copiii România" a beneficiat anul trecut de aproape un milion de lei.
Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației Salvați Copiii: „Am reușit să dotăm 6 spitale cu ecograf, masa radiantă, echipament EKG, aparat ventilator, monitor de funcții vitale. Anul acesta ne dorim să ajungem în cel puțin 20 de spitale și avem nevoie de acest formular, de acești 3,5."
Formularul 230, care poate fi completat și trimis până la 25 mai, a fost modificat la începutul acestui an, printr-un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și, față de precedentul, acesta este simplificat, întrucat nu mai prevede nicio împărțire a perioadei fiscale.