România va produce drone militare. Unde vor fi fabricate mașinăriile de război
Dronele folosite în teatrele de război sau pentru supravegherea zonelor de risc ar putea fi fabricate, în curând, la Craiova.
O companie israeliană a încheiat un memorandum cu Uzina de Avioane din oraș și cu Romaero, prin care tehnologia de fabricație și echipamentele de ultima generație să fie aduse în Oltenia.
Israelienii au deja și alte contracte militare la noi: construiesc transportoare blindate la București și modernizează avioane militare la Bacău.
Compania israeliană Elbit urmează să aducă în România tehnologia pentru fabricarea dronelor. Sistemele de avioane fără pilot sunt folosite deja în 30 de țări.
Ion Cristian Drajneanu, director general Avioane Craiova: „Am convenit o dezvoltare a activităților comune în zona construcției de vehicule fără pilot. Limbaj tehnic UAV, în limbaj popular „drone”. Aceste vehicule sunt destinate, în prima fază, folosirii de către entități civile și în nciun caz nu se pune problema ca aceste vehicule să poarte armanent”.
Dronele ce urmează a fi făcute la Avioane Craiova vor fi echipate cu tehnologie israeliană de ultima generație. Și vor fi folosite nu doar în teatrele de operațiuni pentru misiuni de recunoaștere, ci și în scopuri civile: de exemplu, pentru supravegherea și monitorizarea zonelor senzibile, cum ar fi frontiera de stat sau acele arii protejate, cu scopul de a surprinde și împiedica tăierile ilegale de păduri.
Ministerul Apărării ar putea fi unul dintre cei mai importanți clienți ai acestui program. Nu însă și singurul.
Constantin Spânu, purtător de cuvât al MAPN: „Printre programele majore de înzestrare dezvoltate de Ministerul Apărării Naționale se numără și cel pentru dotarea cu sisteme de aeronave fără pilot (UAS) de nivel tactic-operativ”.
Ion Cristian Drajneanu, director general Avioane Craiova: „Avioane Craiova va construi corpul aeronavei. Acest proiect înseamnă și un transfer important de tehnologie către România și de creștere a gradului de ocupare al oamenilor care își desfășoară activitratea la Avioane Craiova”.
Ministrul Apărării a vizitat vineri, împreună cu premierul Ludovic Orban fabrica de armanent de la Cugir.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „Este o oportunitate ca la nivelul Ministerului Apărării Naționale să identificăm acele linii de agregare, astfel încât cercetarea și dezvoltarea din instituțiile militare, care au atribuții specifice în acest domeniu, să se transpună cât se poate de concret într-o colaborare și dezvoltare cu industria de profil”.
Prima dronă ar putea să își ia zborul de la Craiova până la sfârșitul acestui an.
Dronele Elbit, folosite de mai multe forțe armate
Modelele de sisteme de avioane fără pilot ale companiei israeliene includ mini-drone manipulabile de către militari de la sol, drone tactice versatile, dar şi soluţii maritime de rază lungă.
Dronele Elbit Systems sunt folosite de mai multe forţe armate, printre care şi armata Israelului, menţionează compania.
Elbit Systems este prezentă în România de peste 27 de ani şi este furnizor al MApN în domeniul forţelor aeriene, terestre, navale şi altele.
Compania a înfiinţat patru unităţi de producţie în România: Elmet Măgurele (producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) şi Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău.