România va folosi la summitul de la Sibiu, în premieră europeană, o tehnologie imposibil de păcălit


Ultimul update: Marti 11 Decembrie 2018 20:21
Data publicarii: Marti 11 Decembrie 2018 18:38
Categorie: Stiri actuale

În premieră pentru un summit european, România va folosi în luna mai, la Sibiu, recunoaşterea facială.

Serviciul de Protecţie şi Pază este gata să apeleze la această tehnologie pentru a depista eventualii terorişti infiltraţi şi pentru a asigura paza unor înalţi demnitari din Uniune.

Cătălin Radu Tănase ne spune cum funcţionează această tehnologie de vârf, iubită de serviciile secrete, însă contestată de activiştii pentru drepturile omului.

Cătălin Radu Tănase: ”Serviciile secrete din toată lumea vă scanează fețele pe stradă. La aeroport, faceţi boarding-ul folosindu-vă fața ca pe o amprentă. iPhone 10 foloseşte recunoaşterea facială ca să deblocheze telefonul şi să autentifice plăți, ba chiar şi mexicanii au utilizat tehnica în 2002, ca să nu fie fraudate alegerile.

În curând, la hipermarket şi la bancomat s-ar putea folosi recunoaşterea facială, exact ca amprentele digitale, pentru că faţa noastră exact asta este: o amprentă unică. Spre deosebire de America, în Europa GDPR-ul obligă la confidenţialitate.

Cum funcţionează totul? În primul rând, o cameră ia un cadru cu faţa ta. Dacă e 3D, computerul va analiza nu mai puţin de 30.000 de date legate de fața ta. Dacă e o cameră mai simplă, va analiza nu mai puţin de 80 de date: lungimea şi lăţimea nasului, adâncimea orbitelor, distanţa dintre pupile şi forma pomeţilor, ba chiar harta irisului.

Toate astea alcătuiesc un model matematic, pe care computerul îl compară cu pozele din baza de date. Din fericire pentru cei care luptă cu terorismul şi din nefericire pentru cei care cred că drepturile omului sunt încălcate, sistemele de recunoaştere facială par să fie imposibil de păcălit: în comparaţie cu 2002, recunoaşterea facială este de 10 ori mai precisă şi faţă de 1995, de 100 de ori. Chiar până în punctul de a putea deosebi gemenii identici”.

VIDEO PROTVPLUS.RO