România, țara cu resurse minerale pentru care ne invidiază o lume întreagă, dar cu edili care își bat joc de ele
Am distrus baze cu renume și am adus stațiuni de interes național și local la stadiul de paragină, cu oaze de faliment și speculă.
Avem locuri cu resurse minerale pentru care ne invidiază o lume întreagă, dar ne batem joc de ele. Duminică începe un nou sezon al emisiunii „România, te iubesc!”, cu o anchetă a colegului nostru Rareș Năstase.
România deţine o treime din apele termale şi 60% din rezervele de apă minerală ale Europei. Se găsesc în stațiuni de interes național și local, dar și în alte zone, unde sunt necercetate și necertificate, implicit neincluse în circuitul turistic. Teoretic, facem turism balnear. Doar că este departe de unul modern, civilizat, care să producă efecte pentru sănătatea populației. E mai degrabă unul așezat între paragină, low-cost, faliment, kitsch, speculă, dar și management defectuos și privatizări dubioase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rareș Năstase: „Paradisul paraginii. Stăm pe comori și ne batem joc de ele”.
Localnic: „Le-au adus în starea aceasta și se așteaptă să le preia cine trebuie”.
Între granițele țării sunt aproape 2.500 de izvoare de apă binefăcătoare, din care mai puțin de jumătate sunt valorificate. La „România, te iubesc!” veți vedea cum unele localități primesc statut de stațiune, dar stau cu obiective importante închise, deși în baza lor s-a primit atestarea.
Cristian Barna, consilier local: „Centru de tratament pe hârtie”.
Rareș Năstase: „Investiție realizată cu fonduri europene, programul regional”.
Turismul de sănătate din țara noastră e aproape inexistent în practică, după ce fostele active ale statului, la vremea privatizării, au ajuns în portofoliul „băieților deștepți”.
Gheorghe Baciu, primarul Stațiunii Slănic Moldova: „El controla tot aici, mama lui, șoferul și bodyguardul”.
Andrei Șerban, fostul primar al Stațiunii Slănic Moldova: „Domnul meu, aceste povești sunt din 2004. Eu nu mai am nicio treabă”.
Gheorghe Baciu, primarul Stațiunii Slănic Moldova: „Vorbim de acte vs. vorbe”.
La noi, plouă cu acuzații în stațiuni între foști și actuali edili, iar multe dintre aspectele semnalate pot face, lejer, obiectul unor dosare penale.
Zsolt Butyka, primarul Stațiunii Băile Tușnad: „La Cartea Funciară nu a fost prinsă toată clădirea, au fost scoase anexele, deci sigur era pregătită pentru ceva, fără bucătărie, fără toalete, fără anexele de lângă”.
Am distrus baze de tratament vechi și am deființat locuri renumite cândva pentru efectele termale benefice, dar punem, în schimb, piscine și bazine pentru un turism convențional, fără accent pe proceduri medicale. Nici personalul de specialitate din vechile baze nu mai este la fel de numeros.
Sachin Shreedam, medic: „Fac cure de trei, cinci zile, nu de 12-14, și de două ori pe an. E prima mea experiență într-o stațiune”.
Rareș Năstase: „Aceasta este întrebarea: Unde este turismul balnear?”
Pe larg, despre potențialul stațiunilor noastre, dar și despre „Paradisul Paraginii” din locuri pentru care cândva eram recunoscuți în toată Europa, vedem la „România, te iubesc!”.