România, pe lista "prietenilor “speciali" ai SUA. Rolul-cheie pe care l-am putea juca
Premierul Viorica Dăncilă a mers marţi, la Bruxelles, la un dineu organizat de ambasadorul american şi destinat doar "prietenilor speciali" ai SUA, discuţiile vizând, se pare, problema independenţei energetice de Rusia.
Potrivit Politico.eu, la dineul organizat marţi seară de ambasadorul american Gordon Sondland au fost invitaţi atât Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Trump, şi secretarul american pentru Energie, Rick Perry, cât şi mai mulţi lideri din centrul şi estul Europei, printre care premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii Poloniei şi Ucrainei, împreună cu Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE. Pentru Volodimir Zelenski a fost, de altfel, prima vizită oficială în afara ţării.
Românii, polonezii şi ucrainenii au fost descrişi de Sondland, conform Politico, drept “prieteni speciali” ai Statelor Unite. Discuţiile ar fi avut ca temă principală politica energetică şi dependenţa de Rusia – România fiind printre statele care, cel puţin teoretic, pot fi independente de gazele ruseşti, în vreme ce guvernul de la Kiev nu a reuşit încă să găsească o alternativă viabilă, în ciuda negocierilor cu polonezii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Există chiar temeri că Ucraina ar putea rămâne fără livrările de gaze de la ruşi pe 1 ianuarie 2020, când va expira contractul care este acum în vigoare.
Campania SUA împotriva gazoductului Nord Stream 2
Sondland a mărturisit pentru Politico că este “în plină campanie pentru a convinge UE să nu importe gaze ruseşti”. În primul rând, americanii s-au opus constant proiectului Nord Stream 2, conducta care ar permite livrarea de gaz rusesc către Germania şi alte ţări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică şi prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. SUA au ameninţat cu sancţiuni companiile implicate iar sub preşedinţia românească a UE s-au accelerat demersurile privind adoptarea de reglementări care ar putea opri construcţia gazoductului.
Ucraina consideră acest proiect un mijloc al Moscovei de a o asfixia pe plan energetic şi a spori astfel presiunea politică la adresa sa, în condiţiile în care cele două ţări sunt în conflict în problema Peninsulei Crimeea şi a părţii estice a Ucrainei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, Polonia, ue, ambasador, viorica dancila, nord stream, gazoduct, gordon sondland,
Dată publicare:
05-06-2019 12:36