Romania, la un pas de o catastrofa pe bratul Borcea al Dunarii. Autostrada si calea ferata ar fi inundate daca se rupe digul

16-05-2014 16:56


Cod portocaliu de inundatii pe Dunare, de luni. Ro...
Romania, la un pas de o catastrofa pe bratul Borce...

Situatie ingrijoratoare in judetul Ialomita, pe bratul Borcea. Digul de aparare este distrus de apele Dunarii, care au un debit extrem de mare.

19:00 Digul in pericol se afla pe bratul Borcea la 8 kilometri de autostrada Soarelui intre Fetesti si Cernavoda. Dunarea creste de la o ora la alta, cu 7000 de m3 pe secunda. Si va ajunge la o mie de metri cubi in cinci zile, se tem hidrologii, un debit la care Dunarea poate sa produca pagube majore.

In acest moment, autoritatile incearca sa intareasca digul surpat. Malurile sunt acoperite cu folii din plastic si saci cu pamant.

Pe linga Autostrada Soarelui si calea ferata din apropiere, in pericol este si reteaua de transport de energie electrica de la centrala nucleara de la Cernavoda spre Republica Moldova.

17:00 
Riscurile sunt enorme, sustin autoritatile judetului care spun ca daca malul de aparare va ceda, toata balta Ialomitei va fi inundata! Acolo sunt retelele de transport electric care pleaca de la Centrala Nucleara din Cernavoda, precum si cele care vin de la turbinele eoliene din zona.

"Alarma s-a dat in urma cu 24 de ore. Dunarea este deja umflata inca de la precipitatiile ce au inceput la Paste. Din digul care avea coronamentul initial de 8 metri, Dunarea a "mancat" o jumatate. Autoritatile incearca sa puna un fel de "membrana" pentru ca Dunarea sa nu mai distruga digul. Pamantul se surpa cum vezi cu ochii. Asemenea crapaturi se vad pe un camp dupa o seceta pronuntata.

Dunarea are acum 11.000 de metri cubi / secunda la intrarea in tara. Ca sa ajunga pana in Fetesti, dureaza o saptamana. Daca intr-o saptamana nu se gasesc solutii, acest debit nu va cruta acesti 4 metri de dig.

Daca Dunarea rupe digul langa Balta Ialomitei, vor fi inundate: Autostrada A2, Calea Ferata Bucuresti - Constanta, stalpii a doua retele de inalta tensiune care aduc curentul de la Reactoarele de la Cernavoda. De asemenea, afectate vor fi afectate si doua conducte de titei", a relatat Catalin Radu Tanase.

Cod portocaliu de inundatii pe Dunare, de luni dimineata

Dunarea, pe sectorul aval de la Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier pana la Zimnicea, va fi sub cod portocaliu de inundatii, incepand de luni, la ora 6.00, potrivit unei avertizari hidrologice valabile pana pe 26 mai.

Incepand cu data de 19.05.2014 ora 6.00, se instituie cod portocaliu pe Dunare pe sectorul aval SHEN Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, se spune intr-o noua avertizare a Institutului de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) valabila de sambata dimineata pana pe 26 mai.

Totodata, de sambata, la ora 6.00, se instituie cod galben pe Dunare pe sectorul aval SHEN Portile de Fier (sector indiguit aval Gruia) - Zimnicea (judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman), iar din 20 mai, ora 6.00, pe sectorul aval Zimnicea (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta, Galati si Tulcea).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul romanesc al Dunarii, va fi influentat semnificativ si de modul de exploatare al SHEN Portile de Fier, se mai spune in aceasta avertizare.Prognoza debitelor maxime pe Dunare la intrarea in tara are un grad ridicat de incertitudine in acest moment datorita variatiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluentii Dunarii, generate de severitatea exceptionala a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluentilor principali ai Dunarii (Sava si Morava).

Ploile torentiale deosebit de insemnate cantitativ care s-au inregistrat in ultimele zile in bazinele hidrografice din Serbia si din Bosnia - Hertegovina au generat viituri exceptionale care in multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depasit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituita in Serbia si Bosnia - Hertegovina, la nivel national, starea de alerta.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO