COD ROSU pe raul Olt si COD PORTOCALIU in 11 judete. Bilantul ploilor din ultimele ore:zeci de gospodarii si drumuri inundate

16-05-2014 13:33


Nelinistea a pus stapanire pe localnici, in zonele aflate sub semnul ploilor si al inundatiilor. Acolo unde viiturile au lovit si luna trecuta, oamenii au stat cu inima stransa.

Un COD ROSU de inundatii a fost in vigoare pana la ora 22, in judetul Olt, iar in judetul Vrancea avertizarea a expirat la miezul noptii.

Localnicii, dar si autoritatile s-au mobilizat si au ridicat diguri, ca sa impiedice apele sa ajunga in case. Chiar si asa, mai multe gospodarii si drumuri au fost afectate.

Iar emotiile nu au trecut deocamdata. Cateva rauri din vestul si nordul tarii raman pana diseara sub cod galben de inundatii.

In judetul Vrancea, raul Putna a iesit din matca si apa a navalit in 200 de gospodarii. Oamenii sunt furiosi ca autoritatile nu i-au avertizat ca ar putea fi in primejdie.

Vizat de cod rosu de inundatii a fost, pana aseara, la ora 22, si paraul Vedea, din Judetul Olt. Iar oamenii au fost anuntati sa se pregateasca pentru ce e mai rau.

Prima zona afectata a fost comuna Icoana - drumul judetean 703 a fost acoperit de apa pe o portiune de un kilometru.

De teama ca viitura va ajunge pana in casele oamenilor, pompierii au incercat sa blocheze un canal, dar unul dintre localnici s-a opus cu indarjire.

Cu lacrimi in ochi, omul a renuntat in cele din urma si, impreuna cu sotia, a privit neputincios cum gospodaria ii este inundata. La fel a patit, spune el, si la sfarsitul lunii trecute.

La Oradea, ploaia a fost cea care a creat probleme. In aproximativ o ora, mai multe strazi din oras au fost acoperite de apa.

Si in nordul tarii, in Suceava, masinile au ramas blocate in apa de aproape jumatate de metru.

Liniste nu au nici oamenii din judetul Prahova - din cauza ploilor din ultimele zile, sunt amenintati de alunecarile de teren. In comuna Telega, sase case au fost grav afectate, iar in satul Melicesti, 14 familii au ramas izolate dupa ce un drum s-a surpat.

Situatia este grava si in Valea Doftanei. Oamenii risca sa ramana izolati - cele doua drumuri judetene care fac legatura cu localitatile din jur au fost si ele afectate de alunecarile de teren.

COD PORTOCALIU DE INUNDATII IN 11 JUDETE

Rauri, dar si versanti, torenti si paraie din 11 judete sunt sub avertizare de cod portocaliu de inundatii, pana sambata seara, sambata la pranz si respectiv pana la sfarsitul zilei de vineri, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Potrivit celei mai recente avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), este cod portocaliu, pana sambata, la ora 18.00, pe Jiu sector aval confluenta cu raul Motru - amonte Podari (judetul Dolj), Rm. Sarat sector aval de statia hidrologica Puiesti (judetul Vrancea) si pe raul Prut amonte Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani).

Totodata, va fi cod portocaliu de inundati, de la ora 16.00 pe Vedea superioara si pe afluentii sai (judetele Olt si Arges), pe Rm. Sarat amonte s.h. Puiesti si pe Putna amonte s.h. Mircesti si pe afluentii sai (judetul Vrancea), pana sambata la ora 12.00, si pe versanti, torenti, paraie si pe raurile mici din judetele Valcea, Arges, Prahova, Buzau, Bacau, Neamt si Suceava, pana la sfarsitul zilei.

Totodata, pana sambata, la ora 18.00, este cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava sector aval s.h. Gataia (judetul Timis), pe Jiu sector aval s.h. Filiasi si afluentii sai din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu, pe Raul Negru (judetul Covasna), pe Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges superior si afluenti (judetele Arges si Dambovita), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), pe cursurile superioare si pe afluentii raurilor: Suceava (judetul Suceava), Moldova (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava si Neamt), Trotus (judetele Bacau si Neamt), Barlad (judetele Vaslui si Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi), Baseu (judetul Botosani).

Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri. Cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul cotelor de atentie se pot produce si pe alte rauri mici din zonele de deal si de munte din centrul si nord-vestul tarii.

VIDEO PROTVPLUS.RO