România este în stare de urgență. Iohannis: ”Națiunea noastră trece prin momente dificile”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

Așadar, în următoarele 30 de zile vor fi luate măsuri excepționale, unele care limitează chiar drepturi fundamentele.

În tot acest timp, școlile vor rămâne închise și este posibil că prețurile alimentelor de bază, medicamentelor și carburanților să fie plafonate.

Gradual, frontierele s-ar putea închide și, dacă va fi nevoie, în unele zone va fi interzisă ciruculația rutieră, feroviară sau aeriană.

Alte măsuri se referă la protecția socială a angajaților, dar vin și în sprijinul firmelor și companiilor afectate. Nu în cele din urmă, sănătatea va fi prioritatea zero în ceea ce privește fondurile alocate, și mobilizarea. Tratamentul pentru infecția COVID-19 va fi gratuit pentru orice cetățean aflat în România.

Citește și
Coronavirus în România
Nelu Tătaru: Nu se poate evita trecerea la scenariul 4. Ce spune oficialul MS despre închiderea Capitalei
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Votul în plenul reunit al Parlamentului pe decretul privind starea de urgenţă - joi, la ora 12:00

 

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12:00, să se dea votul în plenul reunit pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat cum va decurge şedinţa de plen.

"Vom face o procedură: eu cu domnul Titus Corlăţean şi cu secretarii de şedinţă ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaţilor, unde vom deschide şedinţa, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaţilor de către fiecare parlamentar", a precizat Marcel Ciolacu, la România Tv.

Deputaţii şi senatorii vor vota printr-o aplicaţie informatică ce presupune accesarea unei adrese web şi acţionarea butonului de pe ecran corespunzător opţiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă.

Ciolacu a menţionat că decretul emis de şeful statului poate fi completat de parlamentari.

"Categoric, se fac modificările necesare. (...) În cazul în care vom respinge, dar, din punctul meu de vedere, nu există această posibilitate, atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare", a explicat Ciolacu.

Comisiile reunite de sănătate, juridice şi apărare vor face, marţi, raport comun în cazul documentului transmis de preşedinte Parlamentului, iar tot marţi Comisiile de buget şi pentru drepturile omului vor da avize acestuia.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

CITIȚI aici textul complet al decretului prezidențial!

"Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

"Pandemia cauzată de infecţia cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate de evoluţia virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale şi economice, dar vizează deopotrivă şi îngrădirea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limite, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă, vieţile celor de lângă noi. Este extrem de important ca oamenii să fie corect informaţi şi de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat", a afirmat preşedintele.

El a spus că şcolile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor şi studenţilor şi activitatea din învăţământul preuniversitar şi universitar se suspendă pe perioada situaţiei de urgenţă.

"Este foarte important să limităm povara financiară asupra cetăţenilor în aceste momente grele, astfel, pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă", a spus Iohannis.

El a mai spus că serviciile medicale pentru combaterea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, președintele a anunţat că în structurile MAI, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială poate fi angajat personal suplimentar fără concurs.

"Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a susținut, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, care a fost transmisă LIVE la Pro TV, de la ora 15.00, într-o ediție specială.

Declarația de presă susținută de președintele României, luni, 16 martie:

 ”Dragi români,

Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm.

Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.

Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi!

Este extrem de important ca oamenii să fie corect informați și de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură ni se schimbă viața în următoarea perioadă.

Astfel, școlile vor fi închise, pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice, dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online, fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă cu cât mai puține lacune. Tehnologia ne oferă astăzi un avantaj considerabil în acest sens.

Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele. Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență.

Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate!

Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale.

Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice, vor beneficia de protecție socială. Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților de penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite după caz.

Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca, în instituțiile și autoritățile statului și în societățile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

De asemenea, oamenii trebuie să știe că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică.

Un capitol extrem de important al decretului privind instituirea stării de urgență se referă la măsurile în domeniul sanitar. Am dispus, astfel, ca în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute.

De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de materiale, echipamente și medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziție directă.

Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operațiunile necesare.

În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 și va anunța în curând pachetul de soluții pregătit.

În această perioadă de criză, producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Totodată, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum și funcționarea optimă a sistemului energetic național.

Am decis și suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepții, sigur.

Instituirea stării de urgență produce efecte și în domeniul justiției. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista acestor cauze se stabilește de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.

Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, și vor dispune măsurile necesare pentru desfășurarea ședințelor de judecată prin videoconferință.

Toate măsurile detaliate, pe fiecare domeniu de specialitate în parte, se regăsesc în decretul pe care l-am emis astăzi și care va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Autoritățile responsabile vor lua act de aceste prevederi și le vor pune imediat în practică.

Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz înregistrat în România, au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare.

Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit!

Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea dumneavoastră să nu fie pusă în pericol.

Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autoritățile, ele pierd enorm din eficiență dacă nu sunt urmate întru totul de oameni.

Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare! Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și vulnerabili.

Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială.

Combaterea transmiterii infecțiilor cu noul coronavirus presupune un efort susținut, adaptabilitate și acțiune rapidă. Instituirea stării de urgență permite autorităților responsabile să adopte gradual, adică pe rând, sau imediat, dacă se impune, măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi și alte locuri publice.

De asemenea, poate, atenție, poate fi interzisă gradual, adică atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute și a metroului.

Totodată, ca măsură de primă urgență cu aplicabilitate graduală, repet graduală însemnând atunci și numai atunci când este absolut necesar, este și identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate în tratarea COVID-19.

Acestea sunt măsuri extreme, care vor avea un impact direct asupra vieții noastre cotidiene, asupra activității economice.

Vreau să subliniez că ele vor avea un caracter temporar, însă sunt necesare acum, pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor.

Tot ceea ce facem în această grea perioadă se subsumează obiectivului primordial – acela de a proteja viața oamenilor prin limitarea cât se poate de mult a transmiterii infecției.

Eu voi rămâne foarte implicat în continuare și voi verifica personal cum se implementează toate aceste măsuri luate în urma emiterii decretului pentru instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.

Voi verifica personal la fiecare minister și autoritate în parte cum se aplică aceste măsuri.

Dragii mei,

Națiunea noastră trece prin momente dificile.

Dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări și în trecut, iar împreună am reușit să le depășim pe toate cu bine.

Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale, nu doar locale.

Efortul internațional este unul uriaș, ne coordonăm cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această grea încercare.

Dragi români, vă doresc multă sănătate! Mulțumesc!” 

Textul complet al decretului prin care România intră în stare de urgență. Ce prevede documentul

 

Administrația Prezidențială a publicat, luni, textul Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Decretul decide suspendarea tuturor cursurilor pe perioada stării de urgenţă. De asemenea, se vor suspenda controalele ITM.

Ar putea fi limitată - însă doar gradual - şi circulaţia rutieră, feroviară şi aeriană, precum şi cea a metroului; de asemenea, se vor prevedea sancţiuni împotriva mijloacelor de informare online care transmit ştiri false legate de pandemia de coronavirus. 

Când va aproba Parlamentul starea de urgenţă

 

Procedura stabilește că decretul trebuie aprobat de Parlament în termen de 5 zile de la emitere. Deși, din punct de vedere politic, senatorii și deputații nu se opun măsurii, momentan au o problemă tehnică.

Regulamentul parlamentarilor a fost modificat astfel încât să poată vota de acasă, de pe tablete, dar sistemul nu este încă funcțional. Așadar, STS ar trebui să rezolve această problemă tehnică până vineri, astfel încât Parlamentul să se poată încadra în calendar și să adopte decretul.

Sâmbătă a anunțat președintele că trebuie instalată starea de urgență. A explicat că, în acest fel, poate fi facilitată achiziționarea unor echipamente medicale, medicamente. În plus, autoritățile le pot impune celor aflați în izolare să rămână în case, și, foarte important, se pot aloca mai mulți bani instituțiilor aflate în prima linie în lupta cu noul virus.

Și premierul a spus aseară că prețurile medicamentelor și a echipamentelor medicale ar putea fi plafonate.

Care vor fi efectele stării de urgenţă în viaţa de zi cu zi

 

Starea de urgenţă este o măsură extraordinară adoptată într-o situaţie extraordinară iar în România nu s-a mai instituit de la mineriada din 1999. Starea de urgenţă este decretată de preşedinte, care însă trebuie să obţină aprobarea Parlamentului. În condiţiile actuale, asta ar putea fi o simplă formalitate.

Mai departe, odată cu instituirea stării de urgenţă, autorităţile ar putea adopta, potrivit legii, o serie de măsuri restrictive. Acestea vor fi precizate în decretul respective, dar atât preşedintele cât şi premierul şi ministrul de Interne au făcut o serie de precizări în ultimele zile.

În primul rând, din punct de vedere bugetar, se vor putea distribui mai mulţi bani şi mai repede cu precădere către domeniul medical. În al doilea rând, se are în vedere măsura plafonării preţurilor medicamentelor şi produselor medicale pentru a împiedica specula.

O altă măsură ar putea fi aceea a rechiziţionării spaţiilor de cazare în cazul în care statul are nevoie de mai multe locuri de carantină, de exemplu. Ar putea fi instituite reguli mai stricte la frontieră cum ar fi interzicerea accesului în ţară a străinilor care provin din ţările cu risc ridicat.

O altă măsură ar fi închiderea locurilor publice precum baruri, restaurante, centre comerciale pentru evitarea contactului şi implicit împiedicarea răspândirii virusului. Am putea vedea mai multe patrule de poliţie pe străzi care să verifice respectarea regulilor dar din nou asta n-ar trebui să fie ceva care să ne sperie, dimpotrivă.

Acestea sunt doar măsuri posibile şi nu este cert în acest moment ca ele vor fi incluse toate în decretul de instituire a stării de urgenţă. Aşa cum a precizat premierul, Guvernul va transmite o listă cu astfel de măsuri posibile urmând ca preşedintele să le adauge sau nu în decret. Prim-ministrul a mai precizat duminică că vor fi luate doar acele măsuri absolut necesare.

Cât durează starea de urgenţă

 

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Ea se instituie de către Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea. În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia. 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ce măsuri ar putea fi luate în timpul stării de urgenţă în România. Explicaţiile oficialilor
Ce măsuri ar putea fi luate în timpul stării de urgenţă în România. Explicaţiile oficialilor

România intră de luni în stare de urgenţă. Klaus Iohannis a făcut anunţul sâmbătă seară şi a precizat că astfel guvernul va avea acces mai ușor la finanțare, pentru a face achizițiile necesare combaterii coronavirusului.

Nelu Tătaru: Nu se poate evita trecerea la scenariul 4. Ce spune oficialul MS despre închiderea Capitalei
Nelu Tătaru: Nu se poate evita trecerea la scenariul 4. Ce spune oficialul MS despre închiderea Capitalei

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă, vorbind despre stare de urgență decretată începând de luni, că nu se poate evita trecerea la scenariul 4, în care numărul de cazuri creşte peste 2.000.

Iohannis: „Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”
Iohannis: „Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”

România este de luni în stare de urgenţă, decretată de șeful statului. Klaus iohannis a făcut anunţul sâmbătă seara şi a precizat că guvernul trebuie să aibă astfel acces mai ușor la finanțe pentru a face achizițiile necesare combaterii coronavirusului.

Bulgaria declară stare de urgență. Cine nu respectă regulile poate face 5 ani de închisoare
Bulgaria declară stare de urgență. Cine nu respectă regulile poate face 5 ani de închisoare

Parlamentul Bulgariei a votat vineri în unanimitate pentru declararea stării de urgenţă până la 13 aprilie pentru a contracara răspândirea coronavirusului, după ce numărul cazurilor confirmate a crescut la 23.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.