România începe să trăiască iadul din Lombardia, de la începutul pandemiei. Nu mai este niciun loc liber la ATI în toată țara
Cu un român din trei testați pentru coronavirus depistat cu boala doar în ultimele 24 de ore, spitalele noastre arată tot mai mult ca cele din Lombardia, unde anul trecut era iadul pe pământ.
Secțiile ATI sunt pline în toată țara, iar ambulanțele stau uneori și 12 ore cu pacienții în ele. În Craiova, două femei s-au stins în salvări - în curtea celui mai mare spital.
Iar în alte orașe, bolnavii sunt tratați pe holuri de medici și asistenți atât de epuizați, încât ajung să se odihnească în niște cutii de carton. Nici măcar scaune libere nu mai există.
În spitalul din Craiova, unii dintre pacienți sunt întinși pe burtă, la fel cum se întâmpla în Lombardia, Italia, anul trecut. Doar așa reușesc să respire - conectați la aparatele care scot sunete stridente.
Medicul rezident Maria Andrei este de gardă. Toate cele 30 de paturi din secția ATI - pe care o supraveghează - sunt ocupate.
Un semnal de alarmă apărut pe un monitor îi indică doctoriței că un pacient începe să se sufoce.
"Vă doare burta, ce se întâmplă? Mai stați puțin așa, dar să știți că după aia trebuie să vă întoarceți, că nu respirați bine".
Au adus un camion frigorific pentru a face față numărului de cadavre
Medicul Maria Andrei reușește să-l stabilizeze pe bărbat. În alte cazuri, nu reușește. Numai în ultimele ore, doar în acest spital s-au stins 7 persoane, iar încă doua au murit în ambulante, în fața unității medicale.
Morga spitalului este plină și a fost adus un camion frigorific de la ISU pentru cadavre. Mașinile mortuare stau la coadă.
Pe Adrian Bîcă coronavirusul l-a omorât la 23 de ani. Un copil de 3 ani va crește fără tată.
Emil Bîcă, unchi: ”S-a simțit fără aer și l-au băgat direct la oxigen și medicii de gardă l-au sunat pe părinte că ne pare rău, dar a decedat. Nu a avut nicio boală, niciun medicament. Băiat de 1,84".
Ne întoarcem la terapie intensivă. O tânără de 25 de ani, care a născut acum câteva zile, infectată cu coronavirus, așteaptă să își vadă pruncul.
”Reporter: Ați strâns în brațe bebelușul?”
„Mirela Trandafir: Nu. Nici nu l-am văzut. Aștept. Aștept să mă fac bine să merg acasă la el".
Dintre pacienții ajunși la terapie intensivă în Craiova, pe cei vaccinați îi poți numără pe degetele de la o mână.
”De vaccinat, am omis să mă vaccinez”
Mirela - tânăra mama care nu a apucat să își vadă fiul - nu a crezut în boală și nu s-a vaccinat. Lângă ea, în salon, sunt și alții cu aceeași poveste.
”Reporter: De vaccinat, de ce nu v-ați vaccinat?
Pacient: De vaccinat, am omis să mă vaccinez”.
Reporter: „Ați spus că nu sunteți vaccinat.”
Pacient: „Nu sunt.”
Reporter: „Acasă ați avut simptome înainte să veniți la spital?”
Pacient: „O săptămână înainte”.
Maria Andrei: ”Pacienții aceștia desaturează foarte ușor. Este o luptă continuă ca să respire. Pentru ei e un efort imens pur și simpu să se întoarcă de pe o parte pe alta, să bea o gură de apă".
1.764 pacienți în ATI
În total, la ATI sunt peste 1.700 de români, însă și celelalte secții sunt sufocate.
În Buzău, bolnavii sunt tratați pe holurile spitalului, unde s-au adus paturi. În secția de ATI, plină, un cadru medical ajută un bărbat să respire.
Medic: "Dăm afară. Gura mare! Da? Și dăm afară, dăm afară".
La fel de rău este peste tot în țară. Aici suntem în București.
De cele mai multe ori, pacienții cu forme grave așteaptă cu orele în ambulanțe în fața spitalelor pentru a prinde un loc.
”Suntem suprasaturați de pacienți, nu mai avem unde să-i punem”
La fel de gravă este situația și în interiorul spitalelor, unde pacienții stau pe hol și așteaptă să primească ajutor sau dorm în locuri improvizate.
Georgeta Ion, ruda unui pacient: "A stat pe hol, pe un cărucior, nu a avut locuri. Pe urmă i-a dat un pat și tot pe hol a dormit".
Alis Grasu, manager Centrul de Ambulanță București- Ilfov: "Am avut situații când ambulanța a stat și 12 ore să predea pacientul, după ce a mers pe la trei spitale s-a terminat sursa de oxigen din ambulanță, a primit oxigen de la o unitate de primiri urgențe".
Cadrele medicale sunt obosite. O asistentă de la spitalul Sf. Pantelimon din București a fost suprinsă în timp ce se odihnește într-o cutie - pentru că paturile și scaunele sunt ocupate. Epuizare este cuvântul care însoțește fotografia, pe pagina de Facebook RoVaccinare.
Simin Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş": ”Suntem suprasaturați cu pacienți, nu mai avem unde să îi punem, inclusiv camerele de gardă sunt pline de pacienți care stau pe canapele cu oxigen".
10.141 cazuri nou confirmate
În ultimele 24 de ore, peste 10.000 de români au fost confirmați cu coronavirus.
261 de decese
261 au pierdut lupta cu boala - care de la începutul pandemiei a îndoliat peste 42.000 de familii.