România, în topul țărilor care vor avea 5G. Când are loc licitația pentru obținerea licențelor și cât vor costa
România se află printre primele cinci ţări din Uniunea Europeană care au început să ofere servicii comerciale 5G, alături de Marea Britanie, Austria, Italia şi Spania.
"Noi rămânem în primul val de dezvoltare tehnologică, prin faptul că am fost printre puţinele ţări europene care au realizat o strategie naţională pentru 5G, încă de la începutul anului, şi care a fost asumată şi de către Guvern. În baza acestei strategii s-au făcut deja nişte paşi”, a declarat joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) Eduard Lovin, într-o conferinţă de presă.
„Colegii de la spectru au reuşit să facă o reaşezare a benzilor, să asigure acele blocuri cu o continuitate suficientă pentru ca doi dintre operatori să ofere deja servicii de 5G. România este în primele cinci ţări din Uniunea Europeană care au început să ofere, pentru prima dată, servicii comerciale 5G”, a mai spus Lovin.
În mai, anul acesta, Austria şi Marea Britanie, iar din iunie România, Italia şi Spania. Dincolo de primul val de servicii comerciale oferite de cele cinci ţări, până la momentul de faţă doar câteva ţări europene au ţinut licitaţii de completare a spectrului. Majoritatea covârşitoare a statelor europene va ţine această licitaţie anul viitor", a adăugat acesta.
Vicepreşedintele ANCOM a susţinut că operatorii care vor dori să închirieze spectru suplimentar la licitaţia 5G vor trebui să realizeze planuri de investiţii în valoare de "multe miliarde de euro, pe o perioadă de 15-20 de ani".
Când are loc licitația pentru licențele 5G
Licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor, a declarat, joi, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.
"Ne aflăm în situaţia în care nu putem să transmitem către operatori toate informaţiile necesare. Al doilea punct la fel important este că, până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor. Al treilea punct important e legat şi de situaţia cu care ne confruntăm, şi anume ca viitorul Guvern, care întocmeşte bugetul pe anul 2020, să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestor taxe”, a adăugat Grindeanu.
„Vorbim apoi de acea HG absolut necesară pentru a avea o licitaţie cât se poate de transparentă şi corectă. Amânăm această licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G”, a mai spus fostul Prim-ministru.
Statul român, prin ANCOM, ar urma să încaseze peste 580 de milioane de euro, potrivit estimărilor oficiale ale instituției.