România, avertizată de UE. Cum a dispărut o pădure de dimensiunea Bruxelles-ului în Maramureș

×
Codul embed a fost copiat

România primește un avertisment dur din partea Comisiei Europene, atât pentru defrişările ilegale de păduri, cât și pentru poluare.

Oficialii europeni au anunțat că au declanșat împotriva ţării noastre procedura de infringement, ceea ce poate însemna amenzi usturătoare, pe care le vom plăti din banii noştri, pentru nepăsarea de care au dat dovadă autorităţile de-a lungul anilor.

O nepăsare care ne-a lăsat fără păduri şi cu un aer din ce în ce mai greu de respirat.

Oficialii europeni au luat acestă decizie după ce au făcut propriile investigaţii. Au urmărit din satelit pădurile României şi le-au comparat inclusiv cu imaginile surprinse în 2007, în momentul aderării. Şi au fost şocaţi să constate că, doar în judeţul Maramureş, de exemplu, a dispărut o suprafaţă împădurită egală cu cea a Bruxelles-ului.

Ștefan Turcu, reprezentant Comisia Europeană: ''Au dispărut unele arii protejate, aproape peste noapte, prin urmare ne întrebăm ce s-a întâmplat. Apoi, Comisia a constatat că operatorii economici nu sunt verificaţi. Nu este foarte transparent şi public acest registru al pădurilor''

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Gabriel Păun, Agent Green: ''Este cel mai mare infrigement pe păduri din istoria UE. Este un infrigement cu foc încrucișat, pe șecuri sistemice ale statului român''

România are la dispoziţie o lună să ia măsuri urgente, altfel, riscă să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie şi să suporte amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Oficialii români promit măsuri.

Costel Alexe, ministrul Mediului: 'Monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase, prin intermediul GSP, cu o periodicitate de până la 5 minute. Accesul în timp real la evidența electronica a intrărilor-ieșirlor materialor lemnoase din depozite, cu confirmări de primire online'.

În 5 ani, conform Inventarului Forestier Naţional, ar fi fost tăiaţi ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn anual - dezastru demascat şi de Inspectorul Pro. Imaginaţi-vă o pădure întinsă pe toată suprafaţa judeţului Braşov, din care cineva ar râde jumătate. Conform agenţiilor de protecţie a mediului, asta însemna un prejudiciu de 4 miliarde de euro doar în cei 5 ani. Informaţiile despre jaful din păduri au fost multă vreme ascunse.

Ioan Deneș, fostul ministru al apelor şi pădurilor a fost audiat în calitate de martor de procurorii DIICOT în cazul muşamalizării informaţiilor despre tăierile reale din pădurile României. Dosar deschis în rem în care se vorbeşte despre abuz în serviciu şi comunicare de informaţii false care pun în pericol siguranţa naţională şi-n care au dat deja cu subsemnatul mai multe persoane.

Şi în cazul poluării, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement. Asta înseamnă că în termen de două luni ţara noastră trebuie să ia măsuri concrete la nivel naţional pentru a limita emisiile de poluanţi, altfel risca alte sancţiuni de sute de mii de euro pe zi.

Asta în contextul în care am tot primit avertizări de la Bruxelles privind praful din aer peste nivelul acceptat din oraşele mari, ca Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
România a primit avertismente dure de la CE, din cauza poluării și a tăierilor de păduri
România a primit avertismente dure de la CE, din cauza poluării și a tăierilor de păduri

România a primit două avertismente dure de la Comisia Europeană. Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării din aer și a tăierilor masive de păduri.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.