Romania are sanse mari sa intre in Spatiul Schengen in 2015. Ambasadorul leton: Aderarea Romaniei e o posibilitate realista

schengen harta

Ambasadorul Letoniei in Romania, Ilgvars Kļava, a declarat ca exista "o posibilitate realista" de a se lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in timpul Presedintiei letone a UE (ianuarie-iunie 2015), scrie Mediafax.

"Noi, Presedintia letona (a Consiliului UE - n.r.), suntem determinati sa colaboram cu toti partenerii nostri in vederea eliminarii obstacolelor ramase astfel incat Romania sa devina membru al zonei Schengen", a declarat, miercuri, ambasadorul Letoniei in Romaniei, Ilgvars Kļava, la conferinta de lansare a Presedintiei letone, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la care au participat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si sefa Reprezentantei, Angela Filote.

Diplomatul leton a precizat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi "benefica din punct de vedere economic pentru toti". "Trebuie sa lucram impreuna in ceea ce priveste chestiunile legate de securitate, dar nu trebuie sa fie folosita (intarirea securitatii europene) ca un pretext, ca o scuza pentru a nu continua extinderea zonei Schengen", a spus Ilgvars Kļava.

Ambasadorul leton a afirmat ca nu exista termene privind aderarea la Schengen, dar, "dupa informatiile pe care le avem, consideram ca fiind realista posibilitatea de a se ajunge la o decizie in timpul Presedintiei letone".

La randul sau, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca "obiectivul aderarii la Spatiul Schengen reprezinta pentru Romania un obiectiv foarte important". Romania are deja "o contributie semnificativa si o valoare adaugata practica pentru ca ne comportam deja ca un stat Schengen de facto in ceea ce priveste eforturile de consolidare a securitatii interne a UE", a precizat Aurescu, care si-a exprimat convingerea ca "o Romanie aflata in interiorul Spatiului Schengen, de jure nu doar de facto, nu reprezinta decat o valoare adaugata, mai ales in actualul context de securitate interna".

Citește și
Spatiul Schengen
Un oficial german sustine ca Romania nu va adera la Schengen in 2015. Ce spune de efectele alegerii lui Klaus Iohannis
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Vom lucra impreuna cu Presedintia letona dar, in acelasi timp, si cu partenerii nostri din acele state care nu sunt inca pe deplin convinsi ca Romania trebuie sa adere la Spatiul Schengen. Aceste demersuri se vor face atat in capitale, evident, dar si beneficiind de sprijinul Presedintiei letone, dar se vor face cu discretie, prin urmare n-o sa va putem spune intotdeauna de la bun inceput cand, unde, cum si in ce fel ne-am intalnit (...) pentru ca acesta face parte din farmecul si meniul activitatii diplomatice curente, nu vom lucra fixati de termene pentru ca nu credem ca termenele sunt lucruri care ne ajuta in mod special", a spus Bogdan Aurescu.

Seful diplomatiei a tinut sa reitereze faptul ca nu exista o legatura intre raportul MCV si Schengen, dar a recunoscut ca "sunt unele state care se uita cu atentie la acest raport (MCV)". "Speram ca acest raport va fi unul mai bun chiar decat cel de anul trecut", a mai spus Aurescu.

Intrebat ce inseamna pentru Romania, care nu e membra a Schengen, faptul ca, in urma evenimentelor de la Paris, s-a vorbit de necesitatea intaririi granitelor externe, ministrul de Externe a declarat ca "frontiera externa a Romaniei, care este si frontiera externa a UE, este aparata ca si cand ar fi o frontiera Schengen". "Exista foarte multe investitii care s-au facut de-a lungul timpului pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen, exista foarte multi specialisti extrem de bine pregatiti care stiu sa gestioneze aceasta frontiera, echipamentele care sunt folosite sunt la cel mai inalt nivel, unele chiar depasesc in performanta echipamente utilizate de catre state care sunt deja in Spatiul Schengen", a explicat Aurescu.

El a adaugat ca din punctul de vedere al cooperarii pragmatice si practice pentru combaterea fenomenului terorist, "Romania nu are niciun fel de problema in a se alatura acestui efort". Bogdan Aurescu a reamintit, totodata, ca intarirea masurilor privind combaterea terorismului, nu trebuie sa afecteze libertatile fundamentale si mai ales libertatea de circulatie a cetatenilor UE.

Intrebat daca necesitatea intaririi granitelor UE nu reprezinta un argument in plus pentru aderarea la Romaniei si Bulgaria la Schengen, Aurescu a spus: "Intarirea Spatiului Schengen cu aderarea Romaniei si Bulgariei la acest spatiu se poate face in asa fel incat sa putem profita si de jure nu doar de facto de contributia pe care Romania o aduce la securitatea interna a UE".

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Iohannis, intalniri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene si al Consiliului European. Anuntul facut despre Schengen
Iohannis, intalniri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene si al Consiliului European. Anuntul facut despre Schengen

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, ca acesta l-a asigurat de tot sprijinul pentru Romania, in chestiunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen

Un oficial german sustine ca Romania nu va adera la Schengen in 2015. Ce spune de efectele alegerii lui Klaus Iohannis
Un oficial german sustine ca Romania nu va adera la Schengen in 2015. Ce spune de efectele alegerii lui Klaus Iohannis

Presedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat ca Romania nu va adera la Schengen in 2015.

Iohannis pledeaza pentru schimbarea Guvernului,
Iohannis pledeaza pentru schimbarea Guvernului, "cel mai tarziu in 2016". Ce a spus despre aderarea Romaniei la Schengen

Presedintele Klaus Iohannis sugereaza, intr-un interviu acordat publicatiei franceze L'Express, ca ar fi necesara schimbarea Guvernului, scrie Mediafax.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.