Romania are sanse mari sa intre in Spatiul Schengen in 2015. Ambasadorul leton: Aderarea Romaniei e o posibilitate realista

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 12:54
Categorie: Actualitate
schengen harta

Ambasadorul Letoniei in Romania, Ilgvars Kļava, a declarat ca exista "o posibilitate realista" de a se lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in timpul Presedintiei letone a UE (ianuarie-iunie 2015), scrie Mediafax.

"Noi, Presedintia letona (a Consiliului UE - n.r.), suntem determinati sa colaboram cu toti partenerii nostri in vederea eliminarii obstacolelor ramase astfel incat Romania sa devina membru al zonei Schengen", a declarat, miercuri, ambasadorul Letoniei in Romaniei, Ilgvars Kļava, la conferinta de lansare a Presedintiei letone, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la care au participat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si sefa Reprezentantei, Angela Filote.

Diplomatul leton a precizat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi "benefica din punct de vedere economic pentru toti". "Trebuie sa lucram impreuna in ceea ce priveste chestiunile legate de securitate, dar nu trebuie sa fie folosita (intarirea securitatii europene) ca un pretext, ca o scuza pentru a nu continua extinderea zonei Schengen", a spus Ilgvars Kļava.

Ambasadorul leton a afirmat ca nu exista termene privind aderarea la Schengen, dar, "dupa informatiile pe care le avem, consideram ca fiind realista posibilitatea de a se ajunge la o decizie in timpul Presedintiei letone".

La randul sau, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca "obiectivul aderarii la Spatiul Schengen reprezinta pentru Romania un obiectiv foarte important". Romania are deja "o contributie semnificativa si o valoare adaugata practica pentru ca ne comportam deja ca un stat Schengen de facto in ceea ce priveste eforturile de consolidare a securitatii interne a UE", a precizat Aurescu, care si-a exprimat convingerea ca "o Romanie aflata in interiorul Spatiului Schengen, de jure nu doar de facto, nu reprezinta decat o valoare adaugata, mai ales in actualul context de securitate interna".

"Vom lucra impreuna cu Presedintia letona dar, in acelasi timp, si cu partenerii nostri din acele state care nu sunt inca pe deplin convinsi ca Romania trebuie sa adere la Spatiul Schengen. Aceste demersuri se vor face atat in capitale, evident, dar si beneficiind de sprijinul Presedintiei letone, dar se vor face cu discretie, prin urmare n-o sa va putem spune intotdeauna de la bun inceput cand, unde, cum si in ce fel ne-am intalnit (...) pentru ca acesta face parte din farmecul si meniul activitatii diplomatice curente, nu vom lucra fixati de termene pentru ca nu credem ca termenele sunt lucruri care ne ajuta in mod special", a spus Bogdan Aurescu.

Seful diplomatiei a tinut sa reitereze faptul ca nu exista o legatura intre raportul MCV si Schengen, dar a recunoscut ca "sunt unele state care se uita cu atentie la acest raport (MCV)". "Speram ca acest raport va fi unul mai bun chiar decat cel de anul trecut", a mai spus Aurescu.

Intrebat ce inseamna pentru Romania, care nu e membra a Schengen, faptul ca, in urma evenimentelor de la Paris, s-a vorbit de necesitatea intaririi granitelor externe, ministrul de Externe a declarat ca "frontiera externa a Romaniei, care este si frontiera externa a UE, este aparata ca si cand ar fi o frontiera Schengen". "Exista foarte multe investitii care s-au facut de-a lungul timpului pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen, exista foarte multi specialisti extrem de bine pregatiti care stiu sa gestioneze aceasta frontiera, echipamentele care sunt folosite sunt la cel mai inalt nivel, unele chiar depasesc in performanta echipamente utilizate de catre state care sunt deja in Spatiul Schengen", a explicat Aurescu.

El a adaugat ca din punctul de vedere al cooperarii pragmatice si practice pentru combaterea fenomenului terorist, "Romania nu are niciun fel de problema in a se alatura acestui efort". Bogdan Aurescu a reamintit, totodata, ca intarirea masurilor privind combaterea terorismului, nu trebuie sa afecteze libertatile fundamentale si mai ales libertatea de circulatie a cetatenilor UE.

Intrebat daca necesitatea intaririi granitelor UE nu reprezinta un argument in plus pentru aderarea la Romaniei si Bulgaria la Schengen, Aurescu a spus: "Intarirea Spatiului Schengen cu aderarea Romaniei si Bulgariei la acest spatiu se poate face in asa fel incat sa putem profita si de jure nu doar de facto de contributia pe care Romania o aduce la securitatea interna a UE".

schengen harta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Iohannis, intalniri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene si al Consiliului European. Anuntul facut despre Schengen
Iohannis, intalniri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene si al Consiliului European. Anuntul facut despre Schengen
Un oficial german sustine ca Romania nu va adera la Schengen in 2015. Ce spune de efectele alegerii lui Klaus Iohannis
Un oficial german sustine ca Romania nu va adera la Schengen in 2015. Ce spune de efectele alegerii lui Klaus Iohannis
Iohannis pledeaza pentru schimbarea Guvernului,
Iohannis pledeaza pentru schimbarea Guvernului, "cel mai tarziu in 2016". Ce a spus despre aderarea Romaniei la Schengen
VIDEO PROTVPLUS.RO
localizare STS
STS a implementat o nouă metodă de localizare a persoanelor care sună la 112
Dispariție stranie a unui marinar pe Dunăre, la Galați
Au rămas fără adăpost înainte de sărbători. Povestea tristă a unei familii din Iași
Judecătorii cer CSM să apere independența sistemului judiciar, după afirmaţiile lui Dragnea
Avertismentul judecătorului Danileț despre o eventuală grațiere: ”E o nebunie”
Accident grav pe trecerea de pietoni. Două eleve, spulberate de un autobuz
iarna
Mii de locuințe fără curent electric după viscol. Școlile din Timiș, închise și marți
Afacerea cu bradul românesc, un eșec. Pomii nu au mai fost tăiați pentru a proteja pădurile
Tineri blocaţi într-un lift în Constanța. Ce au făcut aceştia până au fost salvaţi. VIDEO
„Justiție”, ales de Merriam-Webster cuvântul anului 2018
Trenuri întârziate, 17 decembrie. Două linii blocate de copacii căzuţi
Reacția călătorilor blocați ore-n șir în trenuri: „25 de ore, inadmisibil aşa ceva”