Iohannis pledeaza pentru schimbarea Guvernului, "cel mai tarziu in 2016". Ce a spus despre aderarea Romaniei la Schengen

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15
Klaus Iohannis, Victor Ponta

Presedintele Klaus Iohannis sugereaza, intr-un interviu acordat publicatiei franceze L'Express, ca ar fi necesara schimbarea Guvernului, scrie Mediafax.

Iohannis a pledat pentru un Executiv care sa lucreze in acelasi sens cu el, din anul 2015 ori dupa alegerile parlamentare din 2016.

In cursul interviului acordat revistei L'Express, Iohannis a fost intrebat care poate fi rolul presedintelui Romaniei in contextul coabitarii cu primul-ministru.

"Presedintele trebuie sa fie un model pentru societate. Modul in care se comporta, in calitatea de personaj public, trebuie sa inspire natiunea, nu sa suscite ironii. Credeti-ma, este o abordare noua pentru Romania", a spus Iohannis.

"In acelasi timp, presedintele nu poate impune singur schimbarea. Trebuie sa aiba sustinerea unui guvern care sa lucreze in acelasi sens. Lucrurile nu vor putea evolua decat din momentul in care Guvernul va incepe sa fie dedicat cauzei mele, nu cauzei adversarilor mei. Cu siguranta acest lucru nu se va produce in urmatoarele saptamani, ci, sper eu, in cursul anului 2015. Sau, cel mai tarziu, in 2016, dupa alegerile parlamentare", a adaugat Iohannis.

Despre relatia cu prim-ministrul 

"In momentul in care mi-am anuntat candidatura, am spus ca vreau sa fac lucrurile «altfel», ceea ce inseamna o alta abordare a politicii: mai putine scandaluri, mai putin zgomot mediatic, mai mult interes acordat esentei problemelor. Si vreau sa fac exact asa. Nu o sa ma vedeti certandu-ma cu primul-ministrul pe un platou de televiziune", a subliniat presedintele.

"Faptul ca premierul Victor Ponta a fost adversarul meu in campania electorala va face aceasta relatie mai greu de gestionat, dar eu voi face astfel incat colaborarea cu Guvernul sa fie corecta. In rest, poate nu va dura mult...", a spus Iohannis.

Despre aderarea la Schengen

Presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia privind admiterea României in Spatiul de libera circulatie Schengen trebuie sa fie luata pe baza indeplinirii criteriilor tehnice de aderare, seful statului cerand evitarea impunerii unor criterii "politice".

In cursul interviului acordat revistei franceze L'Express, Iohannis a fost intrebat daca doreste aderarea Romaniei la Spatiul european de libera circulatie (Schengen).

"Da, acest lucru probabil se va intâmpla. in ultimii ani, au existat multe discutii pe aceasta tema si privind factorii care blocheaza aderarea României. Ce este de facut? Initial, Tratatul Schengen era in principal de ordin tehnic, dar, treptat, a devenit un subiect politic. Daca se doreste o singura Europa, trebuie sa se revina la filosofia initiala" in privinta criteriilor de admitere in Schengen, a explicat Klaus Iohannis.

Isi doreste sa obtina si al doilea mandat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei franceze L'Express, ca isi doreste sa ramana in functie doua mandate, pentru avea timp sa isi indeplineasca proiectele, enumerand, ca prioritati, combaterea coruptiei, reformarea sistemelor medical si educational.

Intrebat care sunt proiectele prioritare, Klaus Iohannis a raspuns: "In primul rand trebuie sa combatem coruptia si sa facilitam eforturile in acest sens. Pe plan institutional, trebuie sa implementam noi proceduri, mai simple si mai transparente, in privinta modului in care sunt alesi parlamentarii, a modului de infiintare a partidelor politice si a finantarii acestora".

"De asemenea, vreau sa lansez dezbateri publice ample pe teme din sistemul de sanatate si din educatie. in prezent, in Romania, dezbaterile au loc doar in cadrul partidului care aplica un proiect de reforma. Iar cand partidul respectiv pierde puterea, succesorul sau incearca sa anuleze tot ce s-a facut. Daca se vrea cu adevarat reformarea sistemului public, deciziile trebuie sa faca obiectul unui consens politic si trebuie acceptate de toate partidele mari", a adaugat Iohannis.

Reporter: Va fi suficient un mandat pentru a duce la indeplinire aceste proiecte?

"Este vorba de actiuni de durata. Lucrurile nu se pot schimba in patru-cinci ani. Din acest motiv, imi doresc sa raman la putere doua mandate", afirma Klaus Iohannis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO