Romania are al 13-lea spital de campanie. Ce dotari ultramoderne are si cum poate fi folosit in caz de dezastru natural
Ultimul spital de campanie dotat la nivel occidental a intrat in posesia medicilor si pompierilor. Este cel de-al 13-lea, iar autoritatile considera ca acum suntem dotati pentru a putea interveni in cazul unor dezastre naturale.
Echipele de salvare au primit si autospeciale noi pentru a se putea deplasa rapid in teritoriu.
Spitalul mobil, care va intra in dotarea Fortelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgente de la Galati, este un corp mobil care a costat aproximativ 300.000 de euro. Este format din trei camere, unde se face triajul bolnavilor, una dintre ele fiind destinata victimelor care au suferit traumatisme mai usoare si care nu sunt intr-o stare grava. O alta este "camera rosie", de urgenta, unde vor fi introdusi pacientii care se afla intr-o stare grava.
Camera este dotata cu targi, echipamente medicale pentru monitorizarea functiilor vitale, aparate de respirat, intubare, de ventilare mecanica. Aici pot medicii sa acorde asistenta medicala de urgenta, la locul producerii unui dezastru natural pentru ca aceste spitale mobile vor fi folosite de Romania atunci cand ne vom confrunta cu un dezastru de proportii, de exemplu un cutremur, fie ca e vorba de poalele muntilor sau in centrul Bucurestiului.
Acest spital poate fi transportat imediat si instalat la fata locului, are o structura gonflabila, poate fi ridicat in aproximativ 15-15 minute, este transporat cu o autospeciala dotata cu echipamente de descarcerare grea.
Este al treisprezecelea spital pe care il are Romania incepand de astazi si pe care pompierii SMURD il vor putea folosi daca va fi cazul unei calamitati naturale.