România are 4.000 de infractori minori: „Ce reeducare? O profesoară vine o dată la un semestru”
România a avut anul trecut aproape 4.000 de infractori minori. Practic, nişte copii trimişi în judecată pentru fapte grave. În final, la vârste la care se formează ca oameni, ajung să fie închişi. Cei mai mulţi, provin din familii cu probleme.
La doar 15 ani, Adrian a fost condamnat deja pentru tentativă de omor. Totul după o bătaie între mulţi adolescenţi, în urma căreia unul dintre ei a fost înjunghiat. Acum, băiatul este într-un centru de detenţie pentru minori după ce a primit o condamnare de 5 ani.
Mama unui minor încarcerat: „Când a ajuns acasă, eu l-am văzut foarte agitat şi l-am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a spus, mamă, m-am bătut cu cineva şi i-a fost ruşine să îmi dea detalii. Şi la puţin timp, a venit poliţia şi ne-a luat. Şi aici începe coşmarul vieţii noastre."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din păcate, câteva mii de copii au fost trimişi în judecată, numai anul trecut.
Augustin Lazăr: „De relevat, de observat, că aproape 4.000 de inculpaţi sunt minori, un număr care trebuie să ne pună pe gânduri.”
În cele 4 centre de detenţie pentru minori din ţară, în prezent sunt închişi peste 300 de copii. Numai că o sută dintre aceştia au mai avut în trecut şi alte probleme penale. Cine sunt aceşti copii şi de unde provin? Raspunul Administraţiei Penitenciarelor a fost ca majoritatea sunt copii nesupravegheaţi care provin din familii dezbinate.
Gabriel Oancea, lector facultatea de sociologie: „Vorbim de familii în care părinţii nu aproape inexistenţi, ca urmare a faptului că de exemplu sunt plecaţi în străinătate, şi-au abandonat îndatoririle părinţi şi i-au lăsat în grijă a tot felul de rude."
Gelu Duminică, sociolog: „Educaţia este dată de alţii, gașcă, stradă, şmecherie. Şi lucrurile astea sunt valorizate altfel de copii decât dacă ar fi lângă părinţi şi ar fi informaţi."
Specialiştii spun că este nevoie acută de prevenţie şi de o supraveghere atentă din partea asistenţilor sociali. Pe de altă parte, deşi există programe de educare nu îi ajută pe cei încarceraţi.
Mama unui minor încarcerat: „Îi spune centru de reeducare. Care educare? Că vine o profesoară o dată la un semestru şi le rezolvă tot ea temele pe care le au de făcut"
Copiii pot fi traşi la răspundere pentru faptele lor doar după ce împlinesc 14 ani.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!