România ar putea introduce vize speciale de şedere pentru nomazii digitali
România ar putea deveni atractivă pentru străinii care ar vrea să locuiască la noi şi să lucreze de la distanţă pentru companii din alte ţări.
Se numesc „nomazi digitali” şi pentru ei urmează să introducem vize speciale de şedere, de lungă durată. Iniţiatorii acestui proiect de lege spun că internetul bun şi traiul ieftin i-ar putea tenta, iar ei ne-ar aduce nouă bani în economie şi o altă mentalitate.
Marius Ursache poate fi considerat nomad digital, adică munceşte de câţiva ani din alte ţări, precum Chile, Australia, Thailanda, Statele Unite şi Emiratele Arabele. A iniţiat câteva start-up-uri în IT şi inclusiv colaboratorii săi sunt din părţi diferite ale globului.
Marius Ursache: „Avantajele sunt că poţi să lucrezi de unde vrei. Dau un exemplu: mie nu-mi place iarna. Nu sunt o persoană care să fie îndrăgostită de peisajul gri, în special în România, şi atunci prefer oricând pot, începând din octombrie-noiembrie, să mă duc să lucrez din alte părţi. Surprinzător, când pleci şi lucrezi în alte părţi poţi să fii mult mai productiv, îţi organizezi timpul mult mai bine. Mie asta mi se pare fascinant. Oamenii, obieciurile, lucrările alea pe care le vezi doar dacă eşti localnic”.
Iar unele ţări în care a stat aveau vize de şedere dedicate celor ca el, dar şi facilităţi fiscale, ca să-i atragă. Un proiect similar de lege care urmează să fie depus la Parlament propune o viză specială pentru cei din afară Europei care vor să lucreze de la noi, la distanţă, pentru companii străine, în orice domeniu, nu doar IT.
Diana Buzoianu, deputat, inițiatoarea legii: „Există două mari beneficii. Pe de o parte, avem posibilitatea să creăm un brand de ţară. Şi al doilea impact, de data asta un pic mai concret, este legat de banii care ar veni în economia noastră. Dacă, de exemplu, am reuşi să atragem 2.000 de nomazi digitali, care în medie ar cheltui 2.000 de euro în România, într-un an de zile în economia României ar fi aduşi aproximativ 50 de milioane de euro”.
Marius Ursache: „Cred că foarte puţină lume nu vede impactul pe termen lung, faptul că importăm know how, un mod nou de gândire care poate schimba modul nostru de gândire într-un sens bun”.
Cei care vor aplica pentru viza ar trebui să aibă o dovadă că au unde locui aici, că au o asigurare medicală, documente de angajare sau au o firmă înregistrată în străinătate şi câştigă cel puţin cât e salariul mediu în România.
Mulţi dintre cei care au fost la noi în vizită spun că ar vrea să lucreze aici.
Anca Muraru, administratorul unui grup de nomazi digitali: „Au fost destul de încântaţi de preţuri, de privelişte, pentru că au fost la munte, conexiunea la internet, care este foarte bună, un lucru foarte important pentru nomazii digitali, având în vedere că lucrează remote”.
Viza pentru nomazii digitali a fost deja introdusă de Germania, Cehia, Croaţia şi Estonia.