Romania ar putea fi executata din nou de CEDO. Mihail Boldea a dat in judecata statul roman pentru rele tratamente

Dată publicare: 29-03-2014 19:49
Dată actualizare: 01-04-2014 06:48


Fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru o preuspusa frauda imobiliara de un milion de euro, este pe cale sa obtina condamnarea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

El a reclamat conditiile in care a fost tinut in cele 20 de luni de arest preventiv asa ca pretinde 30.000 de euro daune morale.

Mihail Boldea a fost arestat preventiv dupa un scandal de proportii. Fostul deputat plecase in vacanta in Kenya si imediat dupa ce a iesit din tara a fost dat in urmarire internationala. Pentru aducerea lui acasa s-a implicat inclusiv presedintele Traian Basescu.

Mihail Boldea stie ca statul roman a mai fost condamnat de CEDO pentru conditiile precare din inchisori si vrea sa se numere printre cei despagubiti. El invoca relele tratamente de care a avut parte atat in arestul politiei de la Galati, cat si in cele trei penitenciare prin care s-a perindat.

Agentul Guvernamental al Romaniei a trimis Curtii de la Strasbourg o scrisoare prin care solicita respingerea actiunii, ca nefondata, insa admite ca daca statul o sa fie obligat sa plateasca daune, macar sa nu fie unele exorbitante.

Guvernul roaga Curtea sa ia nota de faptul ca autoritatile nu au ignorat solicitarile reclamantului in ceea ce priveste conditile de detentie si ca in luarea deciziilor in aceasta privinta acestea au tinut cont de situatia si de particularitatile reclamantului.

Acesta este singurul proces declansat de Mihail Boldea la CEDO impotriva Romaniei. In alte doua cauze, fostul parlamentar se plange ca a stat prea mult in arest preventiv dar si ca procurorii l-au tratat in presa in timpul anchetei.

Mihail Boldea a dat in judecata si Parlamentul Romaniei pentru a-i fi platita leafa retroactiv. Oficial, el nu era suspendat din functia de deputat cat a fost inchis.


VIDEO PROTVPLUS.RO