Un nou județ lovit de pestă. Unui fost inginer i-au murit porcii peste noapte
Pesta porcină a ajuns şi în judeţul Argeş. Boala a fost confirmată de un laborator din Dâmboviţa, după ce unui gospodar din Negraşi i-au murit patru porci. Rezultatul oficial va veni, însă, de la Bucureşti.
Până atunci, proprietarul porcilor şi familia lui sunt în carantină, iar reprezentanţii direcţiei sanitar veterinare Argeş au decis să sacrifice şi restul animalelor pe care le avea omul.
Fost inginer agronom, Ion Rădulescu avea șapte porci. În urmă cu o săptămână i-au murit patru, dar a anunţat abia după o zi şi jumătate. Vineri, rezultatele analizelor au arătat că aveau pestă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Rădulescu: "Păi când le-am dat să mănânce nu se-ndemna la mâncare. Şi seara, când i-am controlat, că mi-am dat seama că ar fi ceva probleme, unul deja nu-şi mai ţinea echilibrul din ei şi i-am lăsat. Dimineaţa când i-am controlat, pe la 5:0-6:00, am găsit patru morţi."
Sătenii spun că vecinul lor ţinea animalele într-o mizerie cruntă, aşa că nu se miră că boala a apărut în gospodăria lui. Sunt revoltaţi că acum vor avea de suferit cu toţii.
Proprietară de porci: "Nu ştim ce să facem... Normal că-i tăiem ... Să vedem ce ordine primim."
Proprietară de porci: "Dar de ce să mi-i ia, doamnă, să mi-i omoare ei? Că sunt porcii crescuţi pentru copiii mei. Păi a muncit ei, să mi-i ia, şi-mi dă nimica toată?!"
Proprietară de porci: "Păi şi acuma ce-o să facă, îi ia la tot satul?"
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş au mers, astăzi să sacrifice ceilalţi 3 porci pe care îi mai avea gospodarul. Bărbatul şi ai lui nu au voie să iasă din curte şi nici să primească pe nimeni la ei, până nu se face dezinfecţie totală. La Prefectura Argeş a fost convocat centrul local de combatere a bolilor şi au fost decise câteva măsuri.
Daniel Lupu, director Direcţia Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.) Argeş: "Toate animalele bolnave sau suspecte de boală să fie izolate, să păstreze cadavrele animalelor moarte până la sosirea medicului veterinar, să păstreze furajele cu care au hrănit animalele."
În scurt timp trebuie să fie gata şi analizele făcute la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, apoi va fi declarat oficial focarul de boală. În comună sunt 200 de porci, iar la mai puţin de 20 de km distanţă este o fermă cu aproape 50.000 de porci.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare se semnalează pesta în 276 de localităţi din 17 judeţe. În total, peste 1.000 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. Până acum, autorităţile au decis eliminarea a peste 350.000 de animale, ceea ce a afectat mii de fermieri.
Despăgubirile acordate până în acest moment se ridică la aproape 190 de milioane de lei. Boala a fost semnalată prima dată în ţara noastră în vara anului trecut, însă în ultimele luni s-a extins cu o viteză îngrijorătoare. Deşi virusul nu reprezintă un pericol pentru oameni, impactul economic al molimei este uriaş.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!