Un nou județ lovit de pestă. Unui fost inginer i-au murit porcii peste noapte

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Noiembrie 2018 17:23
Categorie: Actualitate

Pesta porcină a ajuns şi în judeţul Argeş. Boala a fost confirmată de un laborator din Dâmboviţa, după ce unui gospodar din Negraşi i-au murit patru porci. Rezultatul oficial va veni, însă, de la Bucureşti.

Până atunci, proprietarul porcilor şi familia lui sunt în carantină, iar reprezentanţii direcţiei sanitar veterinare Argeş au decis să sacrifice şi restul animalelor pe care le avea omul.

Fost inginer agronom, Ion Rădulescu avea șapte porci. În urmă cu o săptămână i-au murit patru, dar a anunţat abia după o zi şi jumătate. Vineri, rezultatele analizelor au arătat că aveau pestă.

Ion Rădulescu: "Păi când le-am dat să mănânce nu se-ndemna la mâncare. Şi seara, când i-am controlat, că mi-am dat seama că ar fi ceva probleme, unul deja nu-şi mai ţinea echilibrul din ei şi i-am lăsat. Dimineaţa când i-am controlat, pe la 5:0-6:00, am găsit patru morţi."

Sătenii spun că vecinul lor ţinea animalele într-o mizerie cruntă, aşa că nu se miră că boala a apărut în gospodăria lui. Sunt revoltaţi că acum vor avea de suferit cu toţii.

Proprietară de porci: "Nu ştim ce să facem... Normal că-i tăiem ... Să vedem ce ordine primim."

Proprietară de porci: "Dar de ce să mi-i ia, doamnă, să mi-i omoare ei? Că sunt porcii crescuţi pentru copiii mei. Păi a muncit ei, să mi-i ia, şi-mi dă nimica toată?!"

Proprietară de porci: "Păi şi acuma ce-o să facă, îi ia la tot satul?"

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş au mers, astăzi să sacrifice ceilalţi 3 porci pe care îi mai avea gospodarul. Bărbatul şi ai lui nu au voie să iasă din curte şi nici să primească pe nimeni la ei, până nu se face dezinfecţie totală. La Prefectura Argeş a fost convocat centrul local de combatere a bolilor şi au fost decise câteva măsuri.

Daniel Lupu, director Direcţia Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.) Argeş: "Toate animalele bolnave sau suspecte de boală să fie izolate, să păstreze cadavrele animalelor moarte până la sosirea medicului veterinar, să păstreze furajele cu care au hrănit animalele."

În scurt timp trebuie să fie gata şi analizele făcute la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, apoi va fi declarat oficial focarul de boală. În comună sunt 200 de porci, iar la mai puţin de 20 de km distanţă este o fermă cu aproape 50.000 de porci.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare se semnalează pesta în 276 de localităţi din 17 judeţe. În total, peste 1.000 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. Până acum, autorităţile au decis eliminarea a peste 350.000 de animale, ceea ce a afectat mii de fermieri.

Despăgubirile acordate până în acest moment se ridică la aproape 190 de milioane de lei. Boala a fost semnalată prima dată în ţara noastră în vara anului trecut, însă în ultimele luni s-a extins cu o viteză îngrijorătoare. Deşi virusul nu reprezintă un pericol pentru oameni, impactul economic al molimei este uriaş.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sătenii care au făcut 100 de porci să dispară peste noapte. ”Au zburat în pădure”
Sătenii care au făcut 100 de porci să dispară peste noapte. ”Au zburat în pădure”
VIDEO PROTVPLUS.RO
pacanele
Un clujean ”supărat” pe păcănele a făcut dezastru într-un bar. A spart totul cu ciocanul
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate la ora de română
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins
Firea: ”Înţeleg nemulţumirea celor care nu au căldură. Nu aveam să rezolv în 2 ani”
Profesoară de engleză din Cluj, reclamată pentru că a predat un cuvânt la ore
ambulanta
Ambulanță în misiune, blocată de un șofer nervos. Bărbatul a mers în bloc după medici
Un nou focar de pestă porcină în România. Mistreții vor fi vânați
Bărbat filmat în timp ce incendia locuința vecinului cu un Molotov. Victima era acasă
Un tânăr din Iași a recunoscut că și-a ucis prietenul. Ce sentință blândă a primit
Angajata unei școli, filmată jignind elevii: ”Du-te la mă-ta acasă dacă e frig!”
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu